Vitaminoteka

Datum objave: 25. 08. 2016.

U novoj meta-analizi objavljenoj u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology, sakupljeni su i uspoređeni rezultati triju kliničkih studija u kojima je ispitan utjecaj dodataka cinka na simptome prehlade.

U navedenim studijama sudjelovalo je ukupno 199 ispitanika koji su tijekom prehlade dodacima prehrani s cinkom u obliku cinkovog acetata uzimali barem 75 mg ovog mineralnog elementa dnevno.

Rezultati analize pokazali su da je unos visokih doza cinka u prosjeku skratio vrijeme trajanje prehlade za 3 dana. Inače, simptomi prehlade uglavnom traju sedam dana, a učinkovitost dodataka cinka pokazala se neovisnom o dobi, spolu, pušačkom statusu, jačini prehlade i eventualnoj prisutnosti alergija.

Stoga su autori meta-analize zaključili kako bi se dodaci prehrani s cinkovim acetatom mogli koristiti za liječenje prehlade, no napomenuli su kako bi se optimalne doze i način uzimanja tek trebali odrediti. Svejedno, naveli su kako dosadašnja istraživanja unos oko 80 mg cinka na dan tijekom jednog ili dva tjedna nisu povezala sa štetnim učinkom na zdravlje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cink, gripa, prehlada,

Komentari