U novoj meta-analizi objavljenoj u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology, sakupljeni su i uspoređeni rezultati triju kliničkih studija u kojima je ispitan utjecaj dodataka cinka na simptome prehlade.
U navedenim studijama sudjelovalo je ukupno 199 ispitanika koji su tijekom prehlade dodacima prehrani s cinkom u obliku cinkovog acetata uzimali barem 75 mg ovog mineralnog elementa dnevno.
Rezultati analize pokazali su da je unos visokih doza cinka u prosjeku skratio vrijeme trajanje prehlade za 3 dana. Inače, simptomi prehlade uglavnom traju sedam dana, a učinkovitost dodataka cinka pokazala se neovisnom o dobi, spolu, pušačkom statusu, jačini prehlade i eventualnoj prisutnosti alergija.
Stoga su autori meta-analize zaključili kako bi se dodaci prehrani s cinkovim acetatom mogli koristiti za liječenje prehlade, no napomenuli su kako bi se optimalne doze i način uzimanja tek trebali odrediti. Svejedno, naveli su kako dosadašnja istraživanja unos oko 80 mg cinka na dan tijekom jednog ili dva tjedna nisu povezala sa štetnim učinkom na zdravlje.