Vitaminoteka

Datum objave: 20. 06. 2016.

Prema novoj studiji provedenoj na tajlandskoj djeci, dodaci cinka u kombinaciji s multivitaminskim pripravcima mogu potaknuti rast djece.

Inače, raširenost nedostatka cinka u Tajlandu je oko 40 %, što ga svrstava u zemlju s umjerenim rizikom od nedostatka ovog mineralnog elementa, a poznato je da je on vrlo bitan za pravilan rast i razvoj djece.

U studiji je sudjelovalo 140 zdrave djece dobi 4 do 13 godina koja su tijekom šest mjeseci dobivala ili 20 mg cinka u kombinaciji s multivitaminom ili placebo koji nije sadržavao nikakve aktivne tvari. Korišteni pripravci cinka bili su u keliranom obliku budući da se kelirani cink bolje apsorbira u probavnom traktu, a doze vitamina u multivitaminskom pripravku nisu bile visoke – osiguravale su tek preporučeni dnevni unos vitamina A, B1, B2, B3, B6, B12 i D.

Rezultati su pokazali da je skupina koja je dobivala cink i multivitamin tijekom studije, u prosjeku narasla 4,9 cm, dok je kod skupine koja je uzimala placebo, primijećeno prosječno povećanje visine od 3,6 cm. Vitaminsko - mineralni dodatak utjecao je i na povećanje tjelesne mase djece čija je masa na početku studije bila niža od one koja se očekivala s obzirom na dob.

Utjecaj dodataka prehrani na rast nije bio ovisan o početnoj visini ili masi djece, a razlike između eksperimentalne i placebo - skupine zamijećene su tek nakon 2 mjeseca uzimanja dodataka prehrani.

Izvor: Pediatrics International

Pošalji prijatelju na email

Komentari