Vrsta proteina koji se zove amilin ima vrlo važnu ulogu u sprečavanju, ali i nastajanju šećerne bolesti. Ta njegova uloga je usko povezana s koncentracijom cinka u organizmu.
Pa tako, kod zdravih ljudi s normalnim razinama cinka u krvi, amilin sudjeluje u poželjnoj regulaciji šećera u krvi. S druge strane, u dijabetesu tipa 2, uz istovremeno snižene vrijednosti cinka u tijelu, amilin blokira normalni promet inzulina te time negativno utječe na regulaciju šećera u krvi.
Američki znanstvenici nastoje istražiti povezanost cinka s amilinom, kako bi se našli bolji načini lječenja i prevencije dijabetesa, ali i nekih drugih bolesti.
Tijekom istraživanja dokazano je da se cink u normalnom rasponu koncentracija u krvi veže na amilin te mijenja njegovu nepoželjnu funkciju i toksičnost. Isti učinak cink ne pokazuje u previsokim koncentracijama. Zato je potreban oprez u interpretaciji navedenih rezultata te treba kritički pristupiti daljnjim istraživanjima.
Izvor: Journal of Molecular Biology