Vitaminoteka

Datum objave: 20. 07. 2016.

Novo istraživanje njemačkih znanstvenika objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition, potvrdilo je bitnu ulogu cinka u metabolizmu te je pokazalo kako već i mali nedostatak nepovoljno djeluje na zdravlje.

Istraživanje je bilo provedeno na praščićima koji su nakon odbijanja od sisanja hranjeni hranom s različitim udjelima cinka. Na ovaj način istraživači su mogli najbolje ispitati kako na organizam utječe „trošenje“ skladišta ovog bitnog mineralnog elementa.

U istraživanju je primijećeno da je nedostatak cinka u ishrani životinja rezultirao većim naporima organizma u njegovoj boljoj apsorpciji, kao i smanjenim izlučivanjem iz organizma. Ovo se najprije odrazilo na smanjeno izlučivanje gušteračom, što se pokazalo da ima negativan utjecaj na aktivnost probavnih enzima koje ovaj organ također izlučuje. Tako je smanjeni apetit koji se često povezuje s nedostatkom cinka, vrlo vjerojatno posljedica sporije probave hrane.

S obzirom na sličnost ljudskog probavnog sustava s probavnim sustavom svinja, autori su naveli kako se zaključci ove studije mogu primijeniti i na ljude. Inače, kod odraslih osoba ozbiljan nedostatak cinka je vrlo rijedak, no autori su napomenuli kako ovo istraživanje pokazuje da već i mali nedostatak može brzo ugroziti probavnu funkciju. Stoga bi trebalo izbjegavati čak i kratke periode niskog unosa cinka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cink,

Komentari