Vitaminoteka

Datum objave: 13. 06. 2012.

Redovitom konzumacijom beta-glukana iz zobi možemo održati normalne vrijednosti kolesterola u krvi, otkrili su kanadski znanstvenici.

Beta-glukan je vrsta prehrambenog vlakna koja se u velikoj količini nalazi u zobi. Učinak na snižavanje masnoća u krvi ostvaruje na način da stvara viskozni sloj u tankom crijevu. Upravo taj sloj umanjuje apsorpciju kolesterola u crijevu, kao i reapsorpciju žučnih kiselina. Posljedično, tijelo koristi kolestreol koji ima za stvaranje žučnih kiselina, a sve zajedno rezultira sniženjem vrijednosti kolesterola u krvi.

Dnevne doze od najmanje 3 grama beta glukana mogu smanjiti ukupni i LDL kolesterol u plazmi za 5-10%. To se može postići dnevnom konzumacijom 2-4 serviranja zobenih proizvoda poput žitarica za doručak, kruha ili krekera.

Europska Agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila je i sljedeću zdravstvenu tvrdnju za proizvode koji sadrže beta-glukan: „Redovita konzumacija beta-glukana pridonosi održavanju normalnih koncentracija kolesterola u krvi“. U skladu s tim, hrana koja nosi ovu tvrdnju trebala bi osigurati najmanje 3 grama beta-glukana na dan.

Izvor: Othman RA et al. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat beta-glucan. Nutr Rev 69 (6):299-309.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: beta-glukan, kolesterol,

Komentari