Vitaminoteka

Datum objave: 29. 09. 2015.

β-glukan je prehrambeno vlakno koje se nalazi u cjelovitoj zobi i ječmu i čiji je unos povezan s nižim razinama glukoze u krvi nakon jela te, dugoročno, sa smanjenjem razine kolesterola.

Također, poznato je i da unos β-glukana može pomoći ojačati oslabljeni imunitet, a nova studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Applied and Environmental Microbiology, predlaže i prebiotički učinak.

Autori ovog istraživanja pretpostavili su da unos β-glukana može povoljno utjecati na sastav crijevne mikroflore, stoga su u dvomjesečnoj studiji ispitali učinak svakodnevne konzumacije 100 g tjestenine obogaćene β-glukanom. Tjestenina je sadržavala 25 % cjelovitog ječmenog brašna, a jedna dnevna porcija ispitanike je opskrbljivala s 3 g β-glukana, koliko iznosi i dnevni preporučeni unos.

Prikupljeni uzorci stolice prije i poslije interventnog perioda pokazali su kako je svakodnevna konzumacija obogaćene tjestenine doista dovela do povećanja brojnosti korisnih Lactobacilla te smanjenja populacija porodice Enterobacteriaceae i drugih nepoželjnih bakterija. Također, primijećen je i neočekivani porast razina kratkolančanih masnih kiselina, koje nastaju kao posljedica aktivnosti korisnih bakterija mikroflore i imaju blagotvoran, protuupalni učinak.

Dodatno, prikupljeni uzorci krvi potvrdili su i povoljan utjecaj β-glukana na kolesterol – koncentracija „lošeg“ LDL-kolesterola u krvi ispitanika smanjila sa 107,4 na 93,8 mg/dL.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: beta-glukan, prebiotici,

Komentari