Vitaminoteka

Datum objave: 05. 12. 2017.

Polisaharidi sastavljeni od molekula D-glukoze kao jedinog monomera često se nazivaju D-glukanima.  Imunostimulirajući glukani jesu razgranate molekule u kojima su molekule glukoze vezane (1,3)-(1,6) vezama, a poznati su pod nazivom beta-glukani. 

Škrob, glikogen i celuloza također su po kemijskom obliku glukani, ali su to molekule glukoze vezane 1,4-vezom i stoga nemaju imunomodulirajuće djelovanje. 

Osnovni prirodni izvori beta-glukana jesu kvasci i određene vrste medicinskih gljiva. In vitro istraživanja pokazala su kako unos beta-glukana poboljšava rad imunosnog sustava jačajući obrambene sposobnosti makrofaga, neutrofila i stanica ubojica koje su ključne u obrani od raznih bakterija, virusa, gljivica i parazita. Tjekom posljednjih godina provedeno je i nekoliko randomiziranih kliničkih studija u kojima je pokazan profilaktički potencijal beta-glukana u dozi od 100 mg kod respiratornih infekcija u djece u dobi od 8-12 godina. 

Ono po čemu se beta glukan ponajviše razlikuje od ostalih imunostimulansa jest njegova sposobnost reguliranja imunološkog odgovora, kako u stanjima oslabljenog, tako i u stanjima pretjeranog imunološkog odgovora. To je posebice značajno kod alergijskih reakcija, koje su ionako po definiciji pretjerani imunološki odgovor organizma. Dakle, beta glukan je siguran za primjenu, kako u prevenciji, tako i u liječenju alergijskih reakcija.

Doza beta-glukana koja se primjenjuje za djecu iznosi 10 mg/5 kg, što znači da se u djece predškolske i rane školske dobi uglavnom primjenjuje u rasponu od 20 do 60 mg na dan. Pritom je bitno odabrati pripravke koji sadrže visokopročišćenu supstancu koja ima dokazano bolju učinkovitost.

Osim pozitivnog učinka na imunitet, pripravci beta-glukana pružaju i dodatne pogodnosti od kojih je najpoznatiji povoljan učinak na održavanje normalnih koncentracija kolesterola u krvi. Donosimo vam pregled najnovijih saznanja na temu beta-glukana:

Beta-glukan kao potencijalni prebiotik

Beta-glukan održava normalne vrijednost kolesterola

Utjecaj beta-glukana na LDL ovisi o njegovoj molekulskoj masi

Prebiotički glukan

 

 

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: beta-glukan, dodaci prehrani, tema tjedna,

Komentari