Petra Vlak

Datum objave: 12. 07. 2018.

Vitamin B1, drugog naziva tiamin, prvi je otkriveni vitamin B skupine zbog čega i nosi taj naziv. Kao i drugi vitamini B skupine, tiamin je topljiv u vodi te sudjeluje u metabolizmu energije. 

Tiamin, ili vitamin B1, esencijalni je nutrijent potreban većini organskih sustava za pravilnu funkciju. Prvenstveno sudjeluje u metabolizmu energije, te u koordinaciji živčane i mišićne funkcije, a potpomaže i pravilnom radu srca

S obzirom da naš organizam ne može pohranjivati ovaj vitamin, potrebno ga je svakodnevno nadoknađivati putem hrane ili dodataka prehrani. Najveća koncentracija vitamina B1 nalazi se u srčanom mišiću, bubrezima, jetri i mozgu.

Glavne uloge vitamina B1 u organizmu:

  • Proizvodnja energije - Kao što je ranije spomenuto, tiamin sudjeluje u metabolizmu energije kao koenzim, stoga je nužan za proces dobivanja energije iz hrane. Metabolički aktivan oblik tiamina je tiamin pirofosfat (TPP). Enzimima koji sudjeluju u metabolizmu energije TPP esencijalan je kofaktor, posebno u biokemijskim reakcijama koje su uključene u metabolizam ugljikohidrata. 
  • Podrška živčanom sustavu - Tiamin ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja živčanog sustava jer sudjeluje u razvoju mijelinskih ovojnica, koje obavijaju živce. U slučaju deficita ovog vitamina simptomi su prvenstveno neurološke prirode. Osim toga, B1 sudjeluje i u proizvodnji neurotransmitera acetilkolina koji prenosi informacija između živaca i mišića. Budući da se živčani sustav koristi acetilkolinom za izgradnju pravilnog mišićnog tonusa srca, nedostatak tiamina može rezultirati ugroženom funkcijom srčanog mišića.

Preporučeni dnevni unos tiamina (WHO, 1992)

 

Dob

RDA (mg)

Dojenčad

0–12 mjeseci

0,3

Djeca

1–3 godine

0,5

 

4–6 godina

0,7

 

7–9 godina

0,9

Adolescenti (M)

10–12 godina

1,0

 

13–15 godina

1,2

 

16–19 godina

1,2

Adolescenti (Ž)

10–12 godina

0,9

 

13–15 godina

1,0

 

16–19 godina

0,9

Žene

19–70 godina

0,9

 

trudnice

+0,1

 

dojilje

+0,2

Muškarci

19–70 godina

1,2

Nedostatak vitamina B1

Nedostatak vitamina B1 može imati negativne posljedice na različite organske sustave, a prvenstveno organe i organske sustave u kojima je najzastupljeniji poput živčanog sustava, srčanog mišića i mozga

Srećom, nedostatak tiamina nije toliko čest kod zdrave odrasle populacije, već se povezuje sa različitim bolestima i stanjima kao što su Crohnova bolest, anoreksija ili alkoholizam. Također, pacijenti na dijalizi rizična su skupina za razvoj deficita ovog vitamina zbog povećanih gubitaka brojnih vitamina i minerala, uključujući i tiamin. 

Osobama koje piju velike količine kave i čaja prijeti veća opasnost od nedostatka jer ovi napitci djeluju kao diuretici, odnosno povećavaju izlučivanje tekućine i elektrolita iz organizma. Potrebe za ovim vitaminom povećavaju se pri kroničnom stresu, kroničnom proljevu te pušenju.

Nedostatak tiamina može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su beriberi te Wernicke-Korsakoff sindrom. Beriberi uzrokuje probleme s disanjem, radom srca te očnim živcima što je uzrokovano nakupljanjem piruvata u krvi.

Wernicke-Korsakoff sindrom su u stvari dva poremećaja u jednom. Wernickeova bolest uzrokuje slabljenje vida i mišićne koordinacije, te mentalno propadanje. Ukoliko se ova bolest ne liječi, razvit će se Korsakoff sindrom koji trajno oštećuje mozak. Obje bolesti mogu se lako liječiti sa tiaminom u obliku injekcija ili dodataka prehrani.

Istraživanja pokazuju potencijalni učinak tiamina za liječenje:

  • Alzheimerove bolesti - Istraživanja objavljena u časopisima American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias i A Journal of Progress in Neurosurgery, Neurology and Neurosciences pokazala su potencijalni zaštitni učinak vitamina B1 na progresiju bolesti, no potrebna su daljna opsežnija istraživanja kako bi potvrdila rezultate ovih studija.
  • Dijabetičke nefropatije - Rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu Diabetologia pokazala su kako visoke doze tiamina mogu biti dio suportivne terapije u liječenju dijabetičke nefropatije.

Većina ljudi može zadovoljiti potrebe za ovim vitaminom isključivo putem hrane, s obzirom da se tiamin može pronaći gotovo u svim skupinama namirnica. 

Glavni izvori tiamina u hrani su:

  • Crveno meso i perad
  • Mahunarke (posebno soja, leća i grašak)
  • Cjelovite žitarice i proizvodi (npr. kruh, tjestenina od cjelovitih žitarica)
  • Orašasto voće

Tiamin kao dodatak prehrani

S obzirom na široku rasprostranjenost vitamina B1 u većini skupina namirnica, zdrava populacija vrlo jednostavno može zadovoljiti dnevne potrebe za ovim vitaminom. Međutim, preporuča se uzimanje tiamina u obliku dodatka prehrani kod osoba koje se bore s alkoholizmom, osobama oboljelim od Crohnove bolesti ili anoreksije

Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, nema dokaza o interakcijama tiamina s lijekovima. 

Literatura:

  • Wang C, Fei G, Pan X, Sang S, Wang L, Zhong C, Jin L. (2018) High thiamine diphosphate level as a protective factor for Alzheimer’s disease. Neurological Research, DOI: 10.1080/01616412.2018.1460704
  • Luong K, Nguyen LTH. (2011) Role of Thiamine in Alzheimer’s Disease. American Journal of Alzheimer’s Disease & Other Dementias. 26(8): 588-598.
  • Rabbani N, Alam SS, Riaz S, Larkin JR, Akhtar MW, Shafi T, Thornalley PJ. (2009) High-dose thiamine therapy for patients with type 2 diabetes and microalbuminuria: a randomised, double-blind placebo-controlled pilot study. Diabetologia. Volume 52, Issue 2, 208–212.
  • https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-thiamin/art-20366430
     

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, dodaci prehani, vitamin B1,

Komentari