Vitaminoteka

Datum objave: 30. 05. 2011.

Nekoliko studija demonstriralo je ulogu astaksantina u poboljšanju izgleda.

Izdvojit ćemo tri studije:

1. Studija provedena u Japanu u kojoj su sudjelovale žene dobi oko 40 godina i koje su 4 tjedna dnevno unosile 2 mg astaksantina pokazala je da se nakon samo 2 tjedna terapije poboljšao gotovo svaki aspekt zdravlja i izgleda kože žene. Poboljšanje je nakon 4 tjedna bilo još i vidljivije. Djelovanje astaksantina uključilo je smanjenje bora, bolju vlažnost, poboljšan tonus i elastičnost kože, nježniju površinu i manje nečistoća. [Food Style. 21 6(6):112-17]

2. Kanadska studija iz 2003. koja je uključila žene dobi između 35 i 55 godina i koje su dobivale astaksantin u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama i morskim glikozaminoglikanima pokazala je da navedena suplementacija rezultira poboljšanjem zdravlja i izgleda kože u svim mjerenim parametrima.

3. Treća, europska studija, ispitivala je utjecaj unosa 5 mg astaksantina uz još dva sastojka. Rezultati su pokazali da suplementacija rezultira smanjenjem nastanka bora, 78%-nim povećanjem gustoće dermisa te vidljivim promjenama na bolje cjelokupnog izgleda kože.

Kod unosa astaksantina dobro bi bilo obratiti pažnju na to sadrži li pripravak prirodni ili sintetički astaksantin. Naime, sintetički se dobiva od petrokemikalija i ima 20 puta slabije djelovanje od prirodnoga.

Izvor: Journal of Dermatological Science 2010 May;58(2):136-42

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin, dodaci prehrani,

Komentari