Vitaminoteka

Datum objave: 13. 12. 2016.

Nedavno je u časopisu Journal of Clinical Therapeutics & Medicines objavljen rad japanskih znanstvenika u kojem je istražena učinkovitost primjene astaksantina u obliku dodatka prehrani za smanjenje psihičkog i tjelesnog umora.

Istraživanje je trajalo osam tjedana, a bilo je osmišljeno tako da u ispitanika izazove umor i stres sličan onome s kojim se susreću u svakodnevnom životu. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine – eksperimentalna je skupina primala 12 mg astaksantina i 20 mg tokotrienola, a kontrolna 20 mg tokotrienola.

Kako bi se ispitale mentalne sposobnosti ispitanika, proveden je Uchida – Kraepelin test koji uključuje matematičke zadatke s vremenskim ograničenjem. Njihove tjelesne sposobnosti ispitane su pomoću bicikl ergometra, a razina umora procijenjena je prije i nakon testova kojima je izazvan stres.

Analiza vizualno – analognih ljestvica (VAS) pokazala je značajno smanjenje opaženih simptoma psihičkog i tjelesnog umora u skupini koja je uzimala astaksantin, u odnosu na skupinu koja je primala placebo. VAS je ljestvica kojom se mjere subjektivne karakteristike ili stanja poput umora i boli, koja se ne mogu izravno izmjeriti. Također, rezultati su pokazali poboljšanje u jasnoći razmišljanja, koncentraciji, motivaciji i raspoloženju te smanjenje razdraženosti i osjećaja težine tijela. Uchida – Kraepelin test zabilježio je veći broj pogrešaka u kontrolnoj skupini, u usporedbi sa skupinom koja je primala astaksantin. Osim toga, uzimanje astaksantina značajno je smanjilo razinu kortizola u slini koji je biomarker za stres.

Autori zaključuju kako astaksantin kao dodatak prehrani ima pozitivne učinke na psihički i tjelesni umor s kojim se svakodnevno susrećemo.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin, dodaci prehrani, umor,

Komentari