Vitaminoteka

Datum objave: 11. 05. 2011.

Korejski istraživači izvijestili su da je dnevni unos 5-20 mg astaksantina kroz period od tri tjedna povezan sa povećanjem razine tjelesnih antioksidanasa, kao i sa smanjenjem oksidativnih tvari.

Zdravstvene prednosti unosa astaksantina uključuju održavanje zdravlja očiju i kože, a spominju se i zdravlje zglobova te centralnog živčanog sustava. Njegova antioksidativna aktivnost veća je gotovo 500 puta od one vitamina E. Astaksantin se uglavnom dobiva iz alge Haematococcus pluvialis koju konzumiraju određene vrste riba te ljuskara usljed čega i imaju ružičastu boju.

U randomiziranoj, prospektivnoj, dvostrukoslijepoj studiji sudjelovale su 23 osobe s prekomjernom tjelesnom masom. Sudionici su nasumice podijeljeni kako bi primali 5 ili 20 mg astaksantina tijekom tri tjedna.

Na kraju studije rezultati su pokazali smanjenje malondialsdehida (dobro poznatog markera oksidativnog stresa) za oko 35% u obje skupine. Nadalje, suplementacijom je smanjena i razina izoprostana (drugog markera oksidativnog stresa), i to za 65% u obje skupine.

Istraživači su uočili i povećanje razine superoksid dismutaze, antioksidativnog enzima, za 193% te povećanje ukupne antioksidativne aktivnosti za 123%.

Izvor: Phytotherapy Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari