Alge

Datum objave: 01. 01. 2005.

Iz dana u dan sve smo više svjesni važnosti dodataka prehrani, bilo da se radi o uravnoteženoj, neredovitoj ili vegetarijanskoj prehrani. Činjenica je da hrana koju jedemo danas nije jednako vrijedna kao hrana koju su jeli naši preci. Svakako treba imati na umu i promjene u stilu života, veliki stres kojem smo izloženi, toksine u okolišu, a rezultat svega toga je neminovno nastajanje slobodnih radikala u našem organizmu.

Kako bi prevenirali degenerativne bolesti i postigli optimalno zdravlje, posežemo za vitaminima, mineralima i drugim dodacima svakodnevnoj prehrani. Poznati su nam brojni multivitaminski preparati, a izbor je svakim danom sve veći. Alternativa standardnim multivitaminsko-mineralnim preparatima su slatkovodne i morske alge, prirodni izvori vitamina, minerala, proteina i drugih vrijednih tvari. Možemo ih svrstati u kategoriju suplemenata prirodne hrane jer se od davnina smatraju nutrijentima bogatom hranom.
Najpoznatiji predstavnik algi-suplemenata je zasigurno Spirulina , jednostanična modrozelena slatkovodna alga. U poslijednje vrijeme sve se više važnosti pridaje Chlorelli , jednostaničnoj zelenoj slatkovodnoj algi, koja je po sastavu vrlo slična Spirulin i. Morske alge Fucus i Kelp bogati su izvor minerala s naglaskom na jodu koji je neophodan za funkciju metabolizma.
Alge možemo uzimati kao zamjenu za multivitaminsko-mineralne preparate ili kao dodatak zdravoj prehrani.

Spirulina
Spirulina je jedinstvena modrozelena mikroalga koja pripada najstarijim biljnim organizmima na Zemlji. Poznate su dvije vrste; Spirulina platensis porijeklom je iz Čada, a Spirulina maxima potječe iz Meksika.
Ova alga najbogatiji je prirodni izvor proteina. Proteini spiruline izrazito su bogati esencijalnim aminokiselinama koje naš organizam ne može sam sintetizirati. Smatra se da fenilalanin (jedna od aminokiselina koje sadrži spirulina) djeluje direktno na zonu mozga koja kontrolira apetit.
Uzimajući spirulinu kao dodatak prehrani opskrbljujemo se β-karotenom, vitaminima b-kompleksa i željezom u prirodnoj formi koje je bolje iskoristivo od onog u povrću ili ribi. Spirulina je prirodni izvor magnezija, kalcija, fosfora, kalija i elemenata u tragovima poput bakra, mangana i kroma. Bogata je i klorofilom (važan izvor magnezija), RNA, DNA, višestruko nezasićenim masnim kiselinama i mukopolisaharidima.
Odličan je suplement za ljude na reduktivnim dijetama jer je niskokalorična, a istovremeno ima visoku nutritivnu vrijednost. Budući da sadrži vitamin B 12 , alga je pogodna za vegetarijance koji su često deficitarni ovim vitaminom.

Koliko Spiruline uzimati i kada?
Kao dodatak zdravoj prehrani preporuča se uzimati 3 grama ili 6-7 tableta dnevno, no ukoliko želite svoj multivitaminsko-mineralni preparat zamijeniti Spirulinom ili ste u periodu povećanih potreba, preporučena doza je 10 grama ili 15-25 tableta dnevno.
Spirulina je prikladna za svaku dob, za dojenčad, djecu u razvoju, zrelu dob i seniore.
Najbolje je rasporediti potrebnu količinu tableta ili praha tokom dana i uzimati ih prije ili uz obrok. Mnogi se šokiraju kad čuju da moraju progutati toliku količinu tableta, no treba imati na umu da je Spirulina prirodna hrana, a ne lijek.

Chlorella
Chlorella je slatkovodna jednostanična zelena alga. Sadrži proteine, vitamine, minerale te druge aktivne tvari poput faktora rasta Chlorelle-CGF (Chlorella Growth Factor) koji je odgovoran za karakteristični, neobično brzi rast chlorelle.
Odličan je izvor vitamina B 12 , vitamina A, C i E, niacina, klorofila, bakra, selena, cinka i željeza.
Opskrbljuje naš organizam klorofilom više nego ijedna druga hrana, te je stoga moćni "čistač" krvi i detoksikator organizma. Budući da sadrži visoki udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina, snižava razinu "lošeg" (LDL) kolesterola.
Smatra se da jača imunološki sustav, pospješuje probavu, štiti od degenerativnih bolesti i pomaže u tretmanu kod Candide albicans.
Zahvaljujući bogatom sadržaju nutrijenata, Chlorella je suplement prikladan osobama na reduktivnim dijetama. Prikladan je dodatak prehrani u periodu rasta, za vrijeme prehlada i sezona gripe. Moćni je čuvar intestinalne mikroflore, sprečava ispadanje kose i efikasno djeluje protiv kroničnih akni.
Prosječna doza je 1-2 tablete tri puta dnevno. U svrhu detoksikacije organizma najbolje je uzimati Chlorellu na prazan želudac. No, budući da je i Chlorella hrana, može se uzimati uz drugu hranu i lijekove.

Kelp
Morska alga Kelp u Europi je poznata pod imenom Algivit (kombinacija osušenih vrsta Laminaria i Ascophylium).
Bogati je izvor vitamina, minerala, elemenata u tragovima s naglaskom na vitaminima E , K iB 12 , te mineralu jodu.
Sadrži i polisaharide, alginate, fukoidin i laminarin koji su sposobni upiti veliku količinu vode dajući osjećaj sitosti i djelujući blago laksativno.
Primjenjuje se kao suplement kod nedostatka joda ili hipotiroidizma. Može poslužiti i kao vitaminsko-mineralni dodatak deficitarnoj prehrani ili kao pomoćno sredstvo pri dijetama za mršavljenje. Homeopati koriste Kelp pri liječenju gojaznosti, slabe probave i opstipacije.
Alga Kelp može se jesti sirova, no obično se suši i melje u prah.

Dostupna je u formi tableta i u tekućem obliku.

Fucus
Fucus vesiculosus je smeđa morska alga. Koristi se kao dodatak dijetama zbog visokog udjela joda koji ima važnu ulogu u ljudskom metabolizmu.
Bogata je alginskom kiselinom i njenim solima koji pomažu u detoksikaciji organizma i prirodnoj obrani od negativnih vanjskih utjecaja. Alginska kiselina je polimer koji je sposoban upiti stostruko svoju težinu i na taj način daje osjećaj sitosti. Osim toga, djeluje i blago laksativno.
Sadrži manitol, jod u signifikantnim količinama, vitamine A, B, C, E, i polisaharid fukoidin.
Primjenjuje se kao pomoć pri dijetama za mršavljenje, kod opstipacije i hipotiroidizma.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alge,

Komentari