Zašto se Japanke ne debljaju i ne stare?

Datum objave: 25. 04. 2007.

Svjetski bestseller “Zašto se Francuskinje ne debljaju” dobio je odgovor s druge strane zemaljske kugle u obliku knjige: “Japanke se ne debljaju i ne stare: tajne tokijske kuhinje moje majke”. Naomi Moriyama i William Doyle napisali su ovaj jednostavan vodič kako bi svijetu približili zdravstvene prednosti japanske kuhinje.

Znanstveno je dokazano da je prosječni životni vijek u Japanu dulji nego u zapadnjački orijentiranom svijetu. Također, stopa pretilosti najniža je na svijetu. Iako su mnogi skloni pripisati ove fenomene genima, epidemiološke studije pokazale su da geni ipak nemaju presudnu ulogu. Naime, kada se Japanci presele u krajeve u kojima se prakticira zapadnjački način života, brzo počinju nakupljati suvišne kilograme.

Naomi Moriyama tvrdi da Japanke prosječno unose 25 % manje kalorija dnevno od Amerikanki, što djelomično može objasniti njihovu dugovječnost i nisku stopu pretilosti. Autori smatraju da nije potrebno prakticirati japansku kuhinju da bi uživali u blagodatima ovakvog načina prehrane. Dovoljno je jesti više ribe, povrća i voća, servirati manje porcije, jesti svjesno i polako te dodati tofu i rižu u svakodnevnu prehranu.

Superiornost ovakvog načina prehrane autori objašnjavaju s nekoliko osnovnih hipoteza:

Japanci jedu očima. Magija japanske kuhinje važan naglasak stavlja na uživanju u ljepoti servirane hrane, u hrani se uživa polako i nikada se ne jede više nego što je potrebno.

Tajna je u veličini porcije. U Japanu se hrana servira u zasebnim malim posudicama, umjesto na jednom velikom tanjuru. Pritom se konzumiraju male količine raznolikih jela.

Riža je važna namirnica u japanskoj prehrani. Prosječni Japanac konzumira šest puta više riže od prosječnog Amerikanca. Mala zdjelica riže servira se gotovo uz svaki obrok, uključujući i doručak. Poznato je da je riža namirnica koja sadrži obilje složenih ugljikohidrata koji osiguravaju dulji osjećaj sitosti.

Bogatstvo povrća. Autori kažu da su Japanci nacija zaluđena povrćem. Sasvim je uobičajeno da se u jednom obroku servira čak pet različitih vrsta povrća i nikome nije čudno za doručak pojesti juhu od povrća ili salatu.

Bogatstvo ribe i soje. Iako Japanci čine tek 2 % svjetske populacije, konzumiraju čak 10 % ribe koja se pojede na svijetu. Soja također predstavlja vrlo važno namirnicu, a konzumira se u raznim oblicima i kombinacijama.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

članak objavljen u Jutarnjem listu, 25.04.2007.

Pošalji prijatelju na email

Komentari