Uspavljuje li šalica toplog mlijeka?

Datum objave: 13. 09. 2007.

O tome pomaže li mlijeko bržem padanju u san bi se moglo diskutirati, a studije pokazuje da ako mlijeko zaista i ima takav učinak, to sigurno nije zasluga triptofana.

Da bi djelovao uspavljujuće, triptofan mora proći krvno-moždanu barijeru, a to mu rijetko uspijeva, kako pokazuje studija iz časopisa American Journal of Clinical Nutrition.

Hrana bogata proteinima (npr. mlijeko) zapravo smanjuje vjerojatnost uspješnog ulaska triptofana u mozak. U stvari, treba jesti hranu bogatu ugljikohidratima koja će stimulirati oslobađanje inzulina koji će pomoći triptofanu da prođe barijeru.

Mnogi se zaklinju da im šalica toplog mlijeka pomaže brže zaspati, ali čini se da to nema veze s kemijom nego s psihologijom: rutinsko ispijanje kakaa u pidžami ima sličan učinak kao pokriti se omiljenom dekicom.

Izvor: The New York Times

Koja hrana liječi nesanicu? Svi odgovaraju – toplo mlijeko! To se objašnjava time što mlijeko obiluje aminokiselinom triptofan koja ima umirujuće djelovanje. U istom kontekstu i iz istog razloga se često spominje i puretina.

Pošalji prijatelju na email

Komentari