Taurin

Datum objave: 27. 04. 2007.

Kada govorimo o aminokiselinama u sportskoj prehrani, najveći dio pozornosti usmjeren je na glutamin, arginin i tirozin. Jedna aminokiselina čini se neopravdano zapostavljenom.

Taurin je neesencijalna aminokiselina, što znači da je ljudski organizam može proizvesti, a to čini iz aminokiselina metionina i cisteina uz pomoć vitamina B6.

Dobar dio funkcija taurina u biološkim procesima ljudskog organizma još uvijek treba rasvijetliti. Ono o čemu se zna i što je pretpostavka da bi moglo biti istinito, daje nam razlog da se ozbiljno pozabavimo ovim suplemetnom u svrhu poboljšanja sportske izvedbe.

Taurin se povezuje sa staničnim volumenom, krvnim tlakom, metabolizmom inzulina, mišićnom kontrakcijom i brojnim drugim funkcijama.

Starenjem, smanjuje se razina taurina u tijelu, što može voditi brojnim poteškoćama.

Studija, tokom koje je štakorima davan taurin u količini od 1,5% dnevnog unosa kalorija, dokazala je osjetno blaži pad razine IGF-1 u serumu. Inače, IGF-1 je važan anabolički hormon neophodan za mišićni rast i sintezu proteina, a njegova razina u serumu snižava se starenjem.

Rezultati druge studije ukazuju na to da suplementacija taurinom popravlja starošću-uzrokovano smanjenje sposobnosti mišića da izvrše kontrakciju. Ova studija sugerira na to da snižavanje razine taurina, koje prirodno dolazi sa starenjem, igra važnu ulogu u izmjeni električnih i kontraktilnih karakteristika mišića, kao i da suplementacija taurinom povisuje nivoa taurina u tkivima. Zaključak ovakvih nalaza je da postoje indicije za potencijalnu primjenu taurina u očuvanju normalne mišićne funkcije u starih osoba.

Ova tvrdnja veoma je uzbudljiva, ali još dosta podataka mora biti prikupljeno u studijama sa ljudskim modelima.

Sljedeće zanimljivo područje djelovanja taurina jeste njegova moguća uloga u kontroli šećerne bolesti putem poboljšanja osjetljivosti tkiva na inzulin. Većina dijabetičara ima snižen nivo taurina u tijelu.

U jednoj studiji štakori su dovedeni u stanje inzulinske rezistencije tako što su hranjeni visoko-fruktoznom dijetom, zatim im je davan taurin i to u iznosu 2% dnevnog unosa kalorija. Rezultat je bio sniženje povišenog krvnog tlaka i poboljšanje osjetljivosti tkiva na inzulin. Takođe nije došlo do značajnih varijacija u nivou glukoze u krvi kao odgovor na uzimanje velikih količina šećera. Zaključak je da suplementacija taurinom može biti od koristi u izbjegavanju metaboličkih alteracija koje sobom nosi inzulinska rezistencija.

Konačan sud o korisnosti taurina u suplementaciji kod sportaša moguć je tek nakon što se izvrše ozbiljna ispitivanja na ljudskoj populaciji.

Taurin bi mogao biti izvrstan suplement za sportaše i zdrave pojedince. Ipak, vrlo je izvjesno da bi od takvih preparata korist imali samo oni kod kojih je njegova količina u tkivima snižena, a to su stare osobe i dijabetičari.

Sigurno je da su potrebne visoke doze taurina da bi se dobili efekti, a to je slučaj sa svim aminokiselinama. Taurin se dodaje u veliki broj energetskih napitaka koji se nalaze na tržištu. Nažalost, efektivna doza za taurin nije poznata.

Autor: Predrag Jovanović, dr.med.
Klinika za interne bolesti
Univerzitetski klinički centar Tuzla

Literatura:
1. Dawson R, Liu S. Effects of dietary taurine supplementation or deprivation in aged male Fischer 344 rats. Mech Ageing Dev 1999; 107/1: 73.
2. Anuradha C, Balakrishnan S. Taurine attenuates hypertension and improves insulin sensitivity in the fructose-fed rat, an animal model of insulin resistance. Can J Physiol Pharmacol 1999; 77/10: 749-54.
3. Nakaya Y, Minami A. Taurine improves insulin sensitivity in Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty rat, a model of spontaneous type 2 diabetes. Am J Clin Nutr 2000; 71/1: 54-8.
4. Hansen SH. The role of taurine in diabetes and the development of diabetes complications. Diabetes Metab Res Rev 2001; 17/5:330-46.
5. William Brink. Muscle buliding supplement review guide. In:Brink W, (ed.) Muscle building nutrition. Will Brink BCG 2004.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari