Datum objave: 08. 11. 2007.

Smještena u sredini Sredozemnog mora, gotovo podjednako udaljena od Italije i Tunisa, Sardiniju krasi mediteranska klima i mješavina afričko - talijanskog utjecaja. Upravo zbog svog „središnjeg“ položaja, Sardiniju su u povijesti naseljavali i Feničani i Kartažani i Rimljani, svaki narod ostavljajući dio svoje arhitekture koju i danas možete vidjeti kao dobro prezentirane, ali slabo očuvane znamenitosti.

Prvi gastronomski doživljaj koji ostavlja Sardinija neupitno podsjeća na onaj bilo koje druge zemlje iz tog podneblja: prehrana je tipična mediteranska. Obilje ribe i peradi, svježeg voća i povrća, kvalitetno maslinovo ulje i nezaobilazno crno vino, svakodnevna je pojava na sardinijskom stolu. Drugim riječima, nismo naišli na ništa čime ljudi uz hrvatsko more nisu dobro upoznati. Sunca na ovom otoku, s obzirom na njegov južni položaj, ne nedostaje, pa ne čudi da i u listopadu možete pronaći svježe voće i povrće koje je kod nas već odavno „dalo svoje“.

Na Sardiniji se hrani pridaje velika važnost. U obroku se uživa, nema požurivanja i brzih zalogaja „s nogu“. Ako u vrijeme ručka želite jesti kao stanovnici Sardinije, dvije stvari trebate imati na umu. Prvo od 13:00 do 15:30 sve se trgovine te dobra većina restorana zatvara. To je vrijeme odmora i relaksacije, stoga trebate dovoljno rano pronaći restorančić koji radi u to vrijeme. Uz to, imajte na umu da su ti restorani redovito dobro popunjeni pa ćete možda morati pričekati koju minutu za slobodan stol. Ako odaberete stol na terasi umjesto unutar restorana, budite spremni platiti nesto više za isto jelo. Druga stvar koju trebate imati na umu jest da odabirom dnevnog menu-a ne možete pogriješiti. Menu se redovito sastoji od predjela i glavnog jela, obilno je i ukusno te svježe pripremljeno. Primjerice, mi smo za predjelo dobili ukusan rižoto sa šparogama predivne kremaste strukture. Glavno jelo je bilo pohana piletina te špinat na lešo. Bili smo i više nego zadovoljni, a doživljaj je upotpunilo odlično domaće crno vino.

Nezaobilazan dio gastronomske ponude Sardinije, kao uostalom i same Italije, su tjestenine i pizza.

Tjestenina im je besprijekorna. Uvijek savršeno kuhana, nikad pretjerano (na što se može naići u hrvatskim verzijama talijanskih restorana). Umaci su posebna priča. Pripremljeni od svježih namirnica, nikad uz upotrebu koncentrata, odlično nadopunjuju kvalitetno tijesto pružajući nezaboravan doživljaj. Tjestenina s raznim umacima na Sardiniji se naprosto mora probati!

Isto se može tvrditi i za pizzu. Iako kažu da je to prava pizza, nije nas previše oduševila. Tijesto i kora su tanki, doslovce u jednoj ravnini. Vjerojatno stvar navike, ali pizza u Hrvatskoj je puno sočnija i ukusnija. Sve je stvar ukusa, pa ako se ikad nađete u prilici, procijenite sami gdje se izrađuje bolja pizza.

Pošalji prijatelju na email

Komentari