Datum objave: 28. 05. 2007.

Istraživanja pokazuju da bračni drugovi imaju sličan zdravstveni status te da su njihove životne navike važne za zdravlje također slične. Novi broj časopisa Social Science & Medicine nudi pregled dosadašnjih 103 studija na ovu temu.

Pa kakvo je stanje s obzirom na prehranu i tjelesnu masu?

Ne iznenađuje da su prehrambene navike supružnika slične, a jedna kanadska studija pokazuje da parovi koji dulje žive zajedno imaju sličan rizik od gojaznosti koji je proporcionalan broju zajedno provedenih godina. Isto vrijedi i za parove u Meksiku i Brazilu. Američki parovi konzumiraju slične količine voća i povrća, jaja i mlijeka. Muževi i žene u Nizozemskoj imaju sličnu razinu vitamina K u krvi. Međutim, parovi u Tajvanu nemaju sličan unos nutrijenata, ali to se odnosi samo na obroke koje jedu izvan kuće jer ih očito ne dijele. U New Yorku, česte su bračne svađe upravo zbog razlika u sklonostima s obzirom na odabir hrane.

Sve u svemu, čini se da s obzirom na zdravstveno stanje i BMI, slično privlači slično, tj. da se često odabire supružnik sličnog stupnja uhranjenosti i slične posvećenosti zdravlju. Tako to rade Norvežani, ali i drugi narodi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari