Pretilost – epidemija modernog doba

Datum objave: 04. 07. 2007.

U Europskom domu u Zagrebu, u organizaciji Croatia zdravstvenog osiguranja d.d., održano je stručno predavanje na temu „Pretilost – problem modernog doba“, koje je izazvalo veliki interes građana grada Zagreba.

O sve raširenijem problemu pretilosti koji pogađa sve dobne skupine, zdravstvenim rizicima pretilosti, ali i o prednostima i nedostacima popularnih dijeta te kako kvalitetno mršaviti govorili su prof. dr.sc. Mirko Koršić, pročelnik Zavoda za endokrinologiju KBC-a Rebro i predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora i dipl.ing. Sandra Krstev, nutricionist

Kako je istaknuo prof.dr.sc. Mirko Koršić, debljina je kronična bolest koja svoj uzrok ima u nemogućnosti reguliranja unosa i potrošnje energije. Upravo ta nemogućnost kontrole unosa energije je bolesno stanje, odnosno poremećaj koji se ne može riješiti čudotvornim dijetama, jer, kako je istaknuo prof. dr.sc. Koršić, „čudotvornog“ lijeka nema.
Stoga je nužan multidisciplinaran pristup problemu i svakoj osobi individualno, nužno je sagledati uzroke i pristupiti liječenju. Suvremeni pristupi liječenju uključuju istovremenu primjenu više metoda: promjenu načina prehrane (niskokalorijsku, ali redovitu prehranu), pojačanu tjelesnu aktivnost, lijekove te kontrole kod liječnika obiteljske medicine, endokrinologa, a po potrebi i psihijatra. Liječenje bi se svakako trebalo provoditi pod nadzorom liječnika.

O danas popularnim dijetama govorila je dipl.ing. Sandra Krstev, nutricionist.

Iako popularne dijete potiču na tjelovježbu, relativno su raznovrsne i potiču na redovite obroke, nažalost zbog nedostatnog unosa nekih hranjivih tvari nose u sebi rizike i opasnost od raznih zdravstvenih komplikacija. Također, neke su dijete izrazito restriktivne u unosu ugljikohidrata, masti i proteina te zahtijevaju unos od manje 1000 kcal dnevno, što je negativno po zdravlje osobe koja je na dijeti.

Kako je istaknula dipl.ing. Sandra Krstev, kvalitetno mršavljenje podrazumijeva uravnoteženu prehranu uz restrikciju unosa energije, ali ne ispod preporučenog dnevnog minimuma ( 1200 kcal žene, 1400 kcal muškarci ). Zdravo mršavljenje svakako podrazumijeva i umjerenu dnevnu tjelesnu aktivnost i modifikaciju životnih navika.

Vesna Dulibić, predsjednica Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja d.d., ovom je prilikom najavila da će Croatia zdravstveno osiguranje d.d., sukladno strategiji društveno odgovorne kompanije i ubuduće organizirati ovakva stručna predavanja, na kojima će građani od istaknutih stručnjaka iz raznih područja medicine dobiti korisne savjete i preporuke.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari