Datum objave: 08. 01. 2008.

Mogli bi ih nazvati disarijancima, jer oni ne jedu apsolutno nikakvu hranu, a hrani ih prana, što je sanskrtska riječ za zrak života ili životna snaga. Prana je opisana u Vedama, svetim spisima Hindusa, a slični se koncept može pronaći i u tradiciji drugih kultura: Kina, Japan i Polinezija.

Disarijanci vjeruju kako je moguće živjeti bez hrane i vode te da je zrak tj. prana sasvim dovoljan. Ellen Greve, s novim imenom Jasmuheen se smatra najzaslužnijom za današnju popularizaciju života na prani. Ona preporuča kako su prvi koraci prije disarijanstva vegetarijanska prehrana, pa veganstvo, zatim se jede isključivo sirova hrana, a posljednja faza prije prestanka uzimanja ikakve hrane su voćni sokovi. Disarijancima su svjetlo, zrak i metafizika zamjena za hranu. Post je važan element svih vodećih svjetskih religija, ali post ima početak i kraj, dok disarijanci poste do kraja života.

Ellen Greve tvrdi kako već godinama ništa ne jede, iako priznaje kako s vremena na vrijeme uzme komadić hrane, ali isključivo zbog uživanja u okusu, npr. čokolade. Popularnost ovog pokreta je rezultirala i prvim žrtvama: Verity Linn, žena od 49 godina je pronađena mrtva u Škotskoj nakon što je pokušala živjeti od prane. Timo Degen je upao u komu i nakon 4 tjedna je umro. Lani Morris je preminula sa simptomima teške upale pluća, dehidracije, otkazivanja bubrega i moždanog udara. Ellen Greve je na australskoj televiziji pokušala dokazati kako je u pravu: snimali su je 48 h, međutim, tada joj se krvni tlak opasno povećao te je izrazito dehidrirala. Ona je ove simptome pripisala zagađenom zraku u studiju. Ellen Greve i TV ekipa su se premjestili u prirodu izvan grada, međutim, liječnici su insistirali na prekidu programa jer se Ellen tjelesna masa ubrzano smanjivala i njeni su bubrezi počeli otkazivati. Ellen tj. Jasmuheen je izjavila kako se od snimanja odustalo iz straha kako se ne bi dokazalo da je moguće živjeti bez hrane i vode.

Amerikanci imaju i institut za disarijanstvo gdje se također tvrdi kako je moguće godinama živjeti samo od prane. Ne preporučamo pokušavati išta slično!

Izvor: University of Miami - School of Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari