Datum objave: 19. 06. 2007.

Svatko od nas ima vlastitu top listu omiljenjih namirnica. Prednost koju dajemo pojedinoj hrani rezultat je ispreplitanja brojnih čimbenika, no svakako je najznačajniji upravo njen okus.

Ono što određuje ukusnu namirnicu jest zapravo rezultat interakcije osjeta okusa i mirisa koji ona pruža.

Više od 80% onoga što percipiramo kao okus je aroma hrane. Aroma nastaje prilikom inhalacije, kada mirisi dosegnu receptore u nosnoj šupljini te prilikom žvakanja i gutanja hrane.

Osjećaj okusa formira se na jeziku na kojemu nalazimo „osjetilne pupoljke“. Pomoću tih pupoljaka raspoznajemo pet osnovnih osjeta okusa: slatko, gorko, slano, ljuto te «umami» - pikantan okus glutamata koji se nalazi u namirnicama bogatima proteinima.

Nije vrlo vjerojatno da će ljudi jesti hranu koja im nije ukusna. Zbog dojma da su tzv. zdrave namirnice ujedno i bezokusne i bezlične, posao nutricionista i dijatetičara je znatno otežan.

Jesti zdravo, i pri tome uživati u okusu sasvim sigurno je moguće, ako imate na umu par smjernica:
• Obroci neka uključuju čitav spektar namirnica oblika i boja ugodnih oku, a istovremeno teksture i temperature privlačne jeziku
• Poboljšajte okus hrane dodatkom biljaka i začina
• Eksperimentirajte u kuhinji, upoznavajući se s novim okusima i različitim kombinacijama hrane.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari