Datum objave: 28. 05. 2007.

Talijanski znanstvenici su se bacili na određivanje hranjive vrijednosti različitih funkcionalnih mliječnih napitaka s njihovog tržišta: mlijeko s hidroliziranom laktozom, mlijeko s dodanim probioticima, prebioticima i vitaminima, fermentirani mliječni napitci s dodanim probioticima i simbioticima.

Ukupno su analizirali 19 proizvoda i rezultati su pokazali značajne razlike među njima, npr. količina kolesterola je bila u rasponu od 3,6-12,7 mg/100 g. Naravno, najmanje je masti i kolesterola bilo u proizvodima sa smanjenim udjelom masti.

Utvrđene su i razlike s obzirom na udjele vitamina A i E.

Laktoza je u hidroliziranim proizvodima izmjerena u količini manjoj od 1 g/100 g, dok je u drugim proizvodima količina laktoze bila u rasponu 2,3-4,6 g/100 g proizvoda.

Potrošačima se savjetuje čitanje nutritivne deklaracije mliječnih proizvoda, jer nisu svi isti!

Izvor: Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari