Datum objave: 16. 10. 2007.

Prilikom posjete drugoj državi, najbolji način upoznavanja kulture je preko hrane. Međutim, u posljednje vrijeme raste popularnost pojma globalna kuhinja, a tome su doprinijele i brojne studije o povoljnim učincima npr. Mediteranske ili Azijske prehrane. Pa koje bi to prehrambene navike iz tuđine bilo dobro usvojiti:

1. Obilje voća, povrća i proizvoda od cjelovitog žita (Kina i Grčka)
U mnogim zemljama meso ne zauzima velik dio tanjura i više služi kao začin. Tradicionalnu kinesku kuhinju sačinjavaju povrće, voće i žitarice. U Grčkoj su mahunarke i povrće glavno jelo, a ne prilog.

2. Uredni i opušteni obroci (Italija, Grčka, Francuska, Španjolska i Japan)
Obroci u ovim zemljama traju i po nekoliko sati, jede se polako, svaki dan u isto vrijeme, s prijateljima i rodbinom.

3. Kontrola veličine porcije (Francuska i Japan)
Ručak koji se servira u Francuskoj je 25 % manji od onog u Americi, a u Japanu se ne jede iz velikih tanjura i pladnjeva nego iz zdjelica. Japanci iz regije Okinawa, poznati po dugovječnosti, imaju pravilo hara hachi bu što bi značilo 8 od 10, tj. oni prestaju jesti kad su 80 % siti.

4. Obilje svježe i neprerađene hrane (Italija, Francuska, Grčka i Japan)
Neprerađena hrana sadrži više prehrambenih vlakana, manje kalorija, zasićenih i trans masti i nema dodanog šećera ili soli. Nabavka namirnica u Francuskoj ili Italiji pravi je užitak; treba obići sve te sitne trgovine sa svježim voćem i povrćem, mesnice i mirišljave pekarnice.

5. Začini (Indija, Kina i Tajland)
Začinsko bilje ne doprinosi samo bogatstvu okusa već i obiluje korisnim fitokemikalijama.

Izvor: CNN.com

Pošalji prijatelju na email

Komentari