Izdavač: C.T. – Poslovne informacije d.o.o., Zagreb, Ljudevita Posavskog 22/II; Tel./fax: 01/46 12 083

Knjigu potražite u trgovinama Tisak medije i svim boljim knjižarama po cijeni od 129 kn

Knjigu možete kupiti i online putem sljedećeg web-shopa:

 

Medicinska naklada

 

Rekli su o knjizi:
„Praktične, informativne, aktualne, znanstvene, ali i nježno ispričane priče o odnosu čovjeka i hrane, o intimnoj vezi u kojoj ljubav i znanje taj odnos čine zdravim i sretnim!“

Jasna Duspara

glavna urednica portala Zdrava Krava

„Uza sve spoznaje o dobrim i lošim namirnicama, autorici je ipak prvo na pameti da je blagovanje nadasve disciplina u kojoj su tolerancija i demokratičnost na prvome mjestu pa kad je nešto jako fino i ne mora biti samo zdravo. Ova je knjiga kao najfinija spiza.“

Radovan Marčić

hedonist i gastrokritičar

„Knjiga je poučna i zanimljiva, a čita se kao krimić jer stalno iznosi nove i nove podatke koji nam privlače pozornost te, što je najvažnije, budi interes da sami eksperimentiramo i tražimo nova rješenja u kuhinji.“

Doc. dr. sc. Donatella Verbanac

biokemičarka i autorica knjiga o hrani i prehrani

„Knjiga „Priče o hrani“ na zanimljiv vas način uvlači u kemiju hrane i trendove u kuhinji. Podjednako je namijenjena kuharima amaterima i profesionalcima, budi maštu i otvara vidike za nove eksperimente. Ova knjiga može pomoći u pokušaju da učinimo naš posao zanimljivijim i kreativnijim jer čak i najmonotoniji posao može imati kreativnu komponentu, a kako onda neće nešto kao što je rad u kuhinji gdje je, prema Darijinim riječima „bezbroj mogućih kombinacija“.“

Marijo Čepek, chef i kulinarski konzultant

Oblizeki d.o.o.

Za dodatne informacije i narudžbe obratite se na adresu izdavača:
C.T. – Poslovne informacije d.o.o., Zagreb, Ljudevita Posavskog 22/II; Tel./fax: 01/46 12 083;

 

NOVA HIT KNJIGA DOC. DR. SC. DARIJE VRANEŠIĆ BENDER RAZOTKRIVA KEMIJU HRANE U VAŠOJ KUHINJI

Hrana o nama govori puno više nego što mislimo. A ponekad i nego što želimo. U izboru jela i načinu njegove pripreme zrcali se naš cjelokupan odnos prema društvu i prema nama samima. Zato hrana zaslužuje naše znanje i ljubav – osnovna je poruka najnovije knjige Darije Vranešić Bender “Priče o hrani”, koja se čita poput najboljeg krimića, i u jednom zalogaju.

Ova knjiga, kako navodi recenzentica doc. dr. sc. Donatella Verbanac, otvara apetit za znanjem o hrani jer iznosi nove podatke koji privlače pozornost i bude interes za samostalno eksperimentiranje u kuhinji.

Autorica vješto uvlači čitatelja u složeni svijet hrane na zanimljiv i poučan način. Riječ je o štivu koje se lako čita i koje, unatoč utemeljenosti na egzaktnim znanstvenim činjenicama iz područja nutricionizma i prehrambene tehnologije, te izraženom autorskom pristupu opisanoj problematici, posjeduje potrebnu univerzalnost, čineći knjigu bliskom svakom čitatelju.

Knjiga „Priče o hrani“ drugi je hit Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti, kliničkog rada i konzultantskih aktivnosti.

Knjiga je podijeljena u tri dijela koji nose nazive "Kultura prehrane", "Simbioza žlice i vilice" i "Robovi okusa". Prvi dio govori o odnosu čovjeka i hrane kroz neke nove i stare spoznaje o percepciji okusa, psihološkom doživljaju hrane i hranjenja te podastire osnovne činjenice o mediteranskoj prehrani kao zlatnom standardu moderne prehrane - u organoleptičkom i zdravstvenom smislu.
Drugi dio prikaz je različitih svakodnevnih namirnica – od kruha i žitarica, preko mesa, ribe, mliječnih proizvoda, piva, vina do različitih dodataka, poput šećera, soli, sladila i začina. Sve te namirnice prikazane su kroz prizmu kemije hrane u kuhinji, od povijesnih podataka do moderne molekularne gastronomije. Pritom su kemijske promjene koje se zbivaju u hrani tijekom pripreme objašnjene jednostavno, razumljivo, a ipak oplemenjuju znanje nevještih u kuhinji, kao i profesionalnih kuhara.

Treći dio simboličnog naziva „Robovi okusa“ donosi priče o nekim omiljenim jelima i njihovim osobitostima, poput čokolade, juhe, različitih pjenica, emulzija kao što je majoneza ili omiljene ledene delicije sladoleda.

Priče o hrani zapravo su zbirka intrigantnih priča koje otkrivaju što se doista kuha u vašoj kuhinji. Namirnice su secirane oštrim perom znanstvenice, zaljubljenice i vrhunske poznavateljice hrane. Knjiga je mikroskopski precizna, ali i sočna zbirka koja otvara nove horizonte spoznaje o hrani i kulinarstvu. Uronite i vi u čaroban svijet hrane i saznajte pregršt novih korisnih informacija.

Pošalji prijatelju na email