Datum objave: 08. 04. 2009.

Žuti čaj je posebna vrsta čaja, ali je u uskom srodstvu s zelenim čajem jer se radi o istoj biljci – Camelia Sinensis. Bere se ranije, dok su listići još uvijek pupoljci, te se stoga smatra da sadrže više antioksidansa koji se sintetiziraju tijekom procesa rasta. S druge strane, tijekom proizvodnje, žuti čaj oksidira dulje od zelenog čaja zbog čega se gubi dio njegove svježine.

Međutim, i zeleni i žuti čaj oksidiraju za manje 10 %. Razumno je pretpostaviti da mladi listići ne gube više od oko 10 % svojih antioksidansa tijekom procesa sušenja i parenja. Ako imamo na umu da bijeli čaj, koji uopće ne oksidira, sadrži tri puta više antioksidansa od zelenog čaja, možemo zaključiti: žuti čaj koji se bere tek nešto poslije bijelog čaja mogao bi sadržavati više antioksidansa od zelenog čaja.

Malo je studija, međutim, koje su proučavale žuti čaj pa nije utemeljeno iznijeti takvu tvrdnju sa apsolutnom sigurnošću. No, radi se o zanimljivoj špekulaciji. Ako konzervativno pretpostavimo da žuti čaj sadrži otprilike istu količinu antioksidansa kao i zeleni čaj, znači da su i zdravstvene pogodnosti slične. Mnogo je tvrdnji vezano uz odličan utjecaj zelenog čaja na naše zdravlje, no najzanimljivije su one koje se tiču polifenola epigalokatehin galata (EGCG). Čaj je jedini izvor snažnog antioksidansa EGCG-a u ljudskoj prehrani, a znanstvene studije pokazuju kako ova supstanca, između ostalog, pomaže i pri mršavljenju

EGCG se smatra zaslužnim za blagotvorno djelovanje zelenog čaja na zdravlje ljudi jer ima vrlo snažno antikarcinogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Nedavna znanstvena istraživanja utvrdila su sposobnost EGCG-a da djeluje i na gubitak tjelesne mase. Sposobost EGCG-a da djeluje pozitivno na smanjenje tjelesne mase povezuje se sa povećanom termogenezom izazvanom prehranom, ili jednostavnije: pokazalo se da EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenem zaliha masnog tkiva.

Sposobnost zelenog čaja da djeluje pozitivno na smanjenje masnog tkiva je prepoznala i industrija pa se danas na tržištu mogu pronaći proizvodi koji sadrže ekstrakte EGCG-a iz zelenog čaja. Takovi proizvodi pružaju praktičan i koncentrirani izvor farmakološki aktivnog EGCG-a i mogu pružiti pomoć u reguliranju tjelesne mase

Temeljeno na količinama korištenim u studijama, smatra se da dnevna doza EGCG-a koja učinkovito djeluje na reguliranje tjelesne mase iznosi od 115 do 300 mg. Jedna šalica zelenog čaja može sadržavati i do 200 mg EGCG-a. Ako šalica žutog čaja sadrži približno jednaku količinu EGCG-a kao i šalica zelenog čaja, možda bi mogao imati izvjesnu učinkovitost kao pomoć pri mršavljenju.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari