Darija Vranešić Bender

Datum objave: 07. 03. 2024.

Češnjaku već tisućama godina priznaje ljekovito djelovanje. Mnogobrojni znanstveni radovi potvrđuju taj ugled.

Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba. I današnja moderna znanost potvrđuje iznimne moći te „banalne“ namirnice u metaanalizi objavljenoj u časopisu Nutrition Research Reviews. Analiza 29 studija provedenih tijekom posljednjih dvadesetak godina pokazala je kako konzumacija češnjaka značajno snizuje ukupni kolesterol i trigliceride. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, poznato je i kako češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji.

Češnjak je nezaobilazan dio svake kuhinje, ali i top liste namirnica s povoljnim učinkom na zdravlje. Nekoliko desetaka biološki aktivnih tvari uključujući vitamine, minerale, enzime i fitokemikalije zaslužni su za ljekovita svojstva češnjaka.

Zbog jedinstvenog sadržaja fitokemikalije alicina, češnjak posjeduje protuvirusno i antibakterijsko djelovanje. Iako se često ne glorificira kao neki egzotičniji sastojci i biljke, obični češnjak ima ozbiljne znanstvene potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno djelovanje češnjaka potvrđeno je i u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza. Ipak, mnogim ljudima smeta intenzivan miris češnjaka i stoga zaziru od njegove konzumacije.

Crni češnjak

Na tom tragu pojavila se i novost na europskom tržištu - ekstrakt crnog češnjaka koji svojim svojstvima zaslužuje svrstavanje u funkcionalnu hranu, a jednako je dobar kao dodatak prehrani u kapsulama ili kao tekući ekstrakt koji se kao začin može dodavati u raznovrsna jela.

Za razliku od svježeg bijelog češnjaka, crni češnjak ima sladak, blag okus te potpuno neutralan blag miris; također ne uzrokuje niti loš zadah nakon konzumacije niti neugodan miris (isparavanje) kože.

Razlog tome je što se fermentacijom (kojom svježi češnjak prelazi u crni) uništavaju dvije komponente ključne za intenzivnu aromnu: aliin i alicin. I iako se upravo alicinu pripisuje većina kardiovaskularnih blagodati češnjaka, stručnjaci tvrde kako i u fermentiranom obliku češnjak zadržava velik broj bioaktivnih spojeva zaslužnih za kardioprotektivnu, antiagregacijsku i imunomodulirajuću funkciju.

Češnjakom protiv karcinoma

Časopis Critical Reviews in Food Science and Nutrition nedavno je objavio pregledni rad o antikarcinogenom djelovanju ove biljke. U tom radu se navodi da epidemiološke, a također i laboratorijske studije ukazuju na to da konzumiranje češnjaka smanjuje učestalost karcinoma želuca, debelog crijeva, dojke i grlića maternice.

Smatra se da je antikarcinogeno djelovanje češnjaka posljedica brojnih mehanizama, uključujući zaštitu od slobodnih radikala, ulogu u metabolizmu nekih enzima, zaštitu od oštećenja DNA i kromosoma.

Od budućih se istraživanja očekuje odgovor na pitanje je li bolje konzumirati termički obrađen ili svježi češnjak. Također, očekuje se razvoj funkcionalne hrane s dodatkom češnjaka koja neće imati miris po češnjaku, ali će sadržavati sve tvari koje imaju antikarcinogenu aktivnost.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: češnjak, detoksikacija, karcinom, začini,

Komentari