Tena Škunca

Datum objave: 27. 12. 2023.

Božićni blagdani tradicionalno predstavljaju vrijeme veselja i slavlja. Za mnoge ovo razdoblje godine predstavlja vrijeme okupljanja obitelji i proslave religijskih vjerovanja.

Međutim, blagdani nerijetko izazivaju i pomiješane emocije – veselje i stres, sreću i tugu, ali i zahvalnost i frustraciju. To se posebice odnosi na osobe koje boluju od maligne bolesti, kao i njihove obitelji, koji se u ovom prazničnom razdoblju godine nerijetko osjećaju u raskoraku od ostatka svijeta.

Male promjene u planovima značajno olakšavaju svakodnevicu oboljelih

Mogli bismo reći da se i sama pomisao na proslavu blagdana nakon potresne dijagnoze, kao što je dijagnoza maligne bolesti, može činiti poprilično bizarnom. No, onkološki bolesnici i njihove obitelji uistinu mogu imati koristi od zajedničkih trenutka provedenih tijekom blagdana, iako će biti potrebno prilagoditi određene planove i tradicije. 

Stoga se za početak svakako valja upitati što je sve moguće učiniti kako bi ovo razdoblje proteklo što ugodnije. Pomoći mogu prilagodbe u planovima, primjerice promjena vremena (ili čak i datuma) proslave, pa makar to značilo i da se proslava neće održati na sam datum blagdana. Osim toga, na umu svakako treba imati i nuspojave liječenja poput mučnine i umora te ponašanje prilagoditi situaciji i zdravstvenom stanju oboljele osobe.

Za bolesnike koji blagdane moraju provesti u bolnici, čak i kratki posjet članova obitelji i prijatelja donijet će posebno ozračje, što je u konačnici i bit blagdana. 

Praktični savjeti za ugodnije blagdane 

Prihvatite pomoć

Nakon dijagnoze maligne bolesti i tijekom procesa liječenja, sigurno ste bili obasipani ponudama za pomoć i podršku. Blagdani su zasigurno vrijeme kada bi bilo poželjno prihvatiti te ponude. Trebate li pomoć oko postavljanja božićnih lampica ili pakiranja darova, nemojte se ustručavati zamoliti prijatelje i članove obitelji za pomoć. Njima će biti drago što ste pomoć prihvatili i što vam mogu pomoći, a vi ćete vjerojatno uživati i u njihovoj pomoći i u njihovom društvu.

Izmijenite tradiciju

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti, nijeFRKA,

Komentari