Vitaminoteka

Datum objave: 29. 05. 2018.

Imali smo priliku razgovarati sa svestranim Šimom Sušićem, prvim hrvatskim Masterchefom, profesorom povijesti i geografije te polu-profesionalnim trkačem. 

Pričao nam je o svojoj ljubavi prema trčanju i kuhanju te otkrio zašto je odabrao put nastavnika, a i razbio nam je neke stereotipe o prehrani sportaša.

Svi znaju da gajiš veliku strast prema kuhanju, a i pobjednik si prvog hrvatskog 'Masterchefa'. Danas predaješ povijest i geografiju u dvije škole. Kako to da si ipak odlučio biti nastavnik?

Vrlo jednostavno, zbog financijske sigurnosti i više slobodnog vremena koje mi pruža posao u školi. Volim raditi u školi, ima puno smiješnih situacija s terenskih nastave. Jednom prilikom su me pitali gdje je zahod na pustom otoku. S druge strane, svoju ljubav prema kuhanju zadovoljio sam otvaranjem malog street food restorana u Petrinjskoj u kojemu možete isprobati sve specijalitete hrvatske kuhinje.

Koliko se dugo baviš trčanjem i kako to da si se odlučio baviti baš s tim sportom? Imaš li neki poseban režim prehrane i tjelovježbe za vrijeme pripremanja za utrke?

Bavim se trčanjem 22 godine. Jednostavno me nijedan drugi sport nije zanimao, volim individualne sportove, a trčanje mi je najdraže. Preferiram trčanje u prirodi, radije od trčanja po asfaltu i ne volim toliko utrke. Jedna od dražih uspomena s utrka mi je s paraolimpijskih igara u Pekingu 2008. kada sam pomagao slijepom trkaču koji je na kraju završio na 13. mjestu.

Nemam neku posebnu prehranu, za vrijeme utrka jedem više svinjsku mast, a teorija da trebaš piti i dok nisi žedan za mene ne drži vodu.Šime SušićPrvi hrvatski Masterchef

S obzirom da se baviš trčanjem dugi niz godina, koliko si često ozlijeđen i koliko je zapravo trčanje dobro za ljudsko tijelo?

Svi dosta sporo trče, a problem je bio-mehanike i kod većine trkača su ozljede kronične. Ozljede nastaju zbog ponavljanja neke radnje koja negativno djeluje na vaš lokomotorni sustav, one dugo nastaju i dugo se liječe. Zanimljivo je da ako presporo trčite postoje veće šanse za stvaranjem kroničnih ozljeda.Najbolja prevencija, s obzirom da je većina rekreativnih trkača u prestaroj dobi da bi ispravila tehniku trčanja, je izgubiti kilograme jer ćete na taj način olakšati svoje tijelo, a gubitak kilograma će ionako doći kao posljedica trčanja.Također, možete raditi neke vježbe ovisno o kritičnim točkama vašeg tijela. Mislim da moraš biti mazohist da bi se profesionalno bavio trčanjem, a trener ti mora biti blagi sadist.

S prijateljem si u kajaku preveslao Jadran 2012. godine. Jesi li se posebno pripremao za taj put?

Nisam. Krenuli smo s osnovnom opremom i ciljem da obiđemo sve otoke u 47 dana. Nisam radio nikakvu posebnu fizičku pripremu, unatoč tome što se nikad prije nisam bavio veslanjem, niti sam mijenjao prehranu za taj put. A na putu smo se snalazili, nekad smo čak jeli i sirovu ribu.

Ideš li u teretanu kako bi ostao u formi?

Ne, ne volim ići u teretanu. Ne mislim da je ona nepotrebna, već da treba više vremena provoditi na otvorenom i treba raditi vježbe s vlastitom težinom.

Kada je kuhanje postala tvoja druga velika ljubav?

Budući da sam se počeo ozbiljno baviti trčanjem i trenirati dva puta dnevno, često sam bio sam doma pa sam odlučio da ću morati kuhati za samog sebe. U početku je to bilo nužno zlo, tipičan tinejdžerski unos dovoljne količine kalorija, a kasnije se to pretvorilo u ljubav. Glavni krivici su, naravno, moji roditelji koji su vodili jedan netipičan život u Zagrebu, odnosno na 5. katu stambene zgrade su uzgajali bukovače, zečeve, imali smo ptice, skupljali smo žabe, puževe, sušili hobotnice, tata je čak radio vino.

Ono što treba zapamtiti je da ne trebate previše forsirati djecu, oni trebaju sami izabrati čime će se baviti, a vi ih samo trebate usmjeriti. Mene roditelji nisu forsirali ni na što i ja sam jednostavno razvio zanimanje za hranu i sport što je pravi put.Šime SušićPrvi hrvatski Masterchef

Veliki su problem nerealna očekivanja roditelja koji misle da su njihova djeca najbolja i naj.

Koliko ti je titula Prvog hrvatskog Masterchefa pomogla u životu nakon showa?

Onoliko koliko sam dopustio da mi pomogne. Skupio sam dosta sponzorstava i omogućio ostvarenje želje da preveslam Jadran.

Imaš zbilja puno obaveza koje moraš uskladiti, kako stižeš sve odraditi i imaš li vremena za društveni život?

Radim u dvije škole, organiziram terenske nastave i predajem izborni predmet na kojemu učenici imaju priliku naučiti pripremati specijalitete iz svih dijelova Hrvatske. Za organizirani život u Zagrebu i organiziranje vremena da sve stignete što želite trebate imati volju, trebate voljeti ono što radite i trebate voziti bicikl. Ja sam na biciklu stalno i zbilja mi puno pomogne da stignem od točke A do točke B u kratkom roku. Ne postoji loše vrijeme za vožnju bicikla, postoji samo loša biciklistička oprema. Što se tiče izlazaka, nikada nisam volio izlaziti do kasno, izlazio sam u srednjoj školi kada bih bio ozlijeđen.

Što misliš o školama trčanja koje su procvjetale posljednjih nekoliko godina?

Škole trčanja su fenomen koji se pojavio prije 5-6 godina u Hrvatskoj. Startala je jedna škola trčanja, a danas ih ima mnogo i ne samo u Zagrebu, već i ostalim gradovima Hrvatske. Mislim da je to jako dobro i da su neki ljudi doslovno skroz promijenili svoj život. Osim što su izgubili kilograme, promijenili su i stil odijevanja, prioritete u životu, imaju bolju probavu, upoznali ljude, zaljubili se, imaju djecu. Ipak, mislim da su neki malo previše 'zabrijali' na samo trčanje i kad se nađeš s takvom osobom, ona konstantno priča o trčanju. Ali nemojte se prestati baviti s trčanjem!

Koje savjete možeš dati ljudima koji se bave sportom rekreativno vezane uz prehranu?

Ono što je bitno kod rekreativaca je da se ne zanemaruju toliko striktnom prehranom. Život je ionako prekratak da bi se hranili prezdravo.

Bitno je da vam tanjur bude šaren, jedite sezonski, raširite horizonte i znajte da prilozi nisu samo riža, tjestenina i krumpir, već da ima puno više toga.Šime SušićPrvi hrvatski Masterchef

Dobra bi bilo da jedan dan u tjednu iz prehrane izbacite meso i probate napraviti jelo bez mesa, a da opet bude potpuni obrok. Ili da vam jedan obrok bude sirova hrana. I treba jesti više ribe jer je zdrava, primjerice ja rijetko kad jedem meso, a ribu pripremam vrlo često.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Fitness i ljepota, intervju,

Komentari