Datum objave: 13. 06. 2008.

Muškarci se na nebrojeno načina razlikuju od žena, a jedan od njih su i prehrambene potrebe i navike. Kao što žene trebaju određene nutrijente tijekom trudnoće ili menopauze, tako i muškarci imaju neke specifičnosti u prehrani, svojstvene određenim životnim razdobljima.

Primjerice, svima je dobro poznata izreka Coco Chanel da žena nikada nije dovoljno mršava, a čini se da posljednjih nekoliko desetljeća takvo razmišljanje posebno uzima maha. Povećana učestalost poremećaja u prehrambenom ponašanju tijekom posljednjih nekoliko desetljeća vremenski se podudara sa sve manjom tjelesnom masom idealne žene prikazivane u medijima.

Je li doista ideal ženske ljepote (po muškom sudu) sve mršaviji?

Časopis Body Image daje analizu tjelesnog izgleda djevojaka s duplerica magazina Playboy u periodu 1979-1999. Ovakve studije su provođene i ranije i utvrdile su trend sve nižih vrijednosti indeksa tjelesne mase tijekom godina, a to je i djelomično potvrđeno u ovoj novijoj analizi.

Međutim, čini se da se ovaj trend zapravo stabilizira te da mijenja smjer! Razlozi? Urednici Playboya nisu mogli zanemariti da je opća populacija sve teža, ali zečice su i dalje s obzirom na svoju tjelesnu masu rizična skupina za anoreksiju.

Muškarci jedu meso, a žene povrće

Nova američka studija s više od 14 000 ispitanika potvrđuje mišljenje kako muškarci preferiraju hranu životinjskog, a žene hranu biljnog podrijetla. Postoje i iznimke: muškarci više vole šparoge, prokulicu i grašak; žene više vole jogurt i jaja. Što se tiče zdravstvene ispravnosti, muškarci su skloniji riziku i ne plaši ih nedovoljno pečeno meso ili sirova jaja.

Trenutno se vrlo malo zna o tome kakav stav muškarci imaju o hrani i prehrani odnosno kako doživljavaju povezanost prehrane i zdravlja. Brojni članci o muškom zdravlju ističu osobine koje se povezuju s muževnošću (npr. neranjivost, sklonost riziku), a predstavljaju čimbenike koji negativno utječu na životne navike od značaja za zdravlje.

Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Social Science Medicine bio je otkriti kakav stav o prehrani imaju Britanci (u istraživanju su sudjelovali muškarci svih dobnih i socio-ekonomskih skupina). Uočene su dvije glavne prepreke pravilnoj prehrani: cinizam naspram vladinih programa za unapređenje zdravlja opće populacije te neprihvaćanje zdrave hrane zbog neprivlačnog okusa i zbog toga što je takva hrana nedovoljno zasitna.

Jedno drugo istraživanje pokazalo je kako žene s godinama teže održavaju razinu mišićne mase od muškaraca.

Znanstvenici su proučavali kojom brzinom dolazi do gubitka mišićne mase starenjem u muškaraca i žena. U istraživanju je sudjelovalo 13 muškaraca i 16 žena dobi između 65 i 80 godina. Unatoč jednakoj prehrani, rezultati su pokazali da postoji razlika u sintezi mišićnih proteina između spolova. Čini se da muškarci lakše pretvaraju proteine iz hrane u mišiće od žena, stoga se ženama savjetuje da kako stare povećaju unos proteina.

Muško i žensko rješavanje stresa

Časopis Appetite objavio je zanimljivu studiju o prehrambenom ponašanju muškaraca i žena u stresnim situacijama. Dvije skupine muškaraca su dobile rješiv (situacija bez stresa) i nerješiv anagram (stresna situacija). Dok su mozgali, na raspolaganju su imali grickalice i to one zdrave (kikiriki i grožđe) i nezdrave (čips i čokoladne bombone). Muškarci iznervirani nerješivim anagramom su češće posezali za voćem i kikirikijem.

Slično istraživanje sa ženama pokazuje kako one stresnu situaciju ublažavaju čokoladom, a ne voćem.

Druga studija objavljena u znanstvenom časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research pokazuje da muškarci i žene drugačije reagiraju na stres. Dok će žene na probleme povezane sa stresom vjerojatnije pasti u depresiju i razviti neki oblik anksioznog poremećaja, muškarci će posegnuti za alkoholom.

Budući da muškarci općenito piju više alkohola, stresne situacije mogu dovesti do ozbiljnih problema sa alkoholom, ističu autori studije.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Pošalji prijatelju na email

Komentari