Sandra Krstev Barać

Datum objave: 04. 10. 2017.

Poznato je da je željezo kritični nutrijent u trudnoći te da se potrebe udvostručuju od 15 mg dnevno prije trudnoće na 30 mg željeza dnevno tijekom trudnoće. Dodatno je željezo nužno za tvorbu hemoglobina potrebnog za povećani volumen krvi majke. I fetus marljivo skladišti željezo kako bi imao zalihe kroz prvih nekoliko mjeseci života kada mu je prehrana manjkava na ovom važnom mineralu.

Budući da mnoge žene ulaze u trudnoću s niskim zalihama željeza, često su u povećanoj opasnosti od razvoja anemije. Na nedavno održanom stručno – znanstvenom skupu inPharma Majka i dijete 2017. govorilo se o važnosti željeza u trudnoći te je na predavanju posvećenom ovoj temi prof.dr.sc. Marina Ivanišević istaknula kako je anemija trudnica u Republici Hrvatskoj javnozdravstveni problem. U skladu s time, kako je istaknula prof. Ivanišević,  preporučuje se dodatan unos željeza putem pripravaka u dozi od 30-40 mg dnevno i to od 20. tjedna trudnoće do porođaja kako bi se stvorile zalihe željeza i održala koncentracija hemoglobina.

Je li potrebna rutinska suplementacija željezom od prvog prenatalnog posjeta liječniku?

Prateći preporuke Američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (The Centers for Disease Control and Prevention) danas vlada praksa davanja niskih doza željeza (30 mg dnevno) počevši od  prvog  prenatalnog posjeta liječniku. Ipak, prof.dr.sc. Ivanišević naglašava kako rutinska suplementacija željezom od početka trudnoće kod žena koje imaju dovoljne zalihe te nisu anemične nije racionalna i  može biti potencijalno štetna. Naime, fiziološki put ekskrecije viška željeza iz tijela ne postoji te je ono visoko reaktivno s kisikom zbog čega priči suplementacije valja pristupiti mudro te biti racionalan po pitanju kojoj trudnici i koliko dugo davati nadomjesno željezo. 

Navedeno potvrđuje i randomizirana kontrolirana studija objavljena 2007. godine u časopisu BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology gdje je utvrđeno da rutinska suplementacija željezom u dozi od 50 mg na dan kod trudnica s normalnim razinama željeza može češće dovesti do intrauterinog zastoja u rastu, hipertenzije i gestacijskog dijabetesa. Navedeno je protumačeno činjenicom da dodatno željezo u trudnica koje već inicijalno imaju dovoljne zalihe uzrokuje oksidativni stres te stoga valja izbjegavati nepotrebnu suplementaciju.

Jednostavne pretrage nisu dovoljne za dijagnostiku stanja

Razina hemoglobina u krvi se tijekom trudnoće postupno smanjuje zbog nesrazmjerno većeg porasta volumena plazme što najviše dolazi do izražaja između 28. i 36. tjedna trudnoće, a to stanje naziva se „dilucijska anemija“. Zbog toga se koncentracija hemoglobina ne može koristiti kao jedini parametar za procjenu statusa željeza u trudnoći. Preporuka je, kako ističe prof. dr.sc. Marina Ivanišević,  na početku trudnoće svim trudnicama odrediti feritin i na taj način individualno pristupiti nadomjesnoj terapiji.

Danas je poznato da razina feritina reflektira zalihe željeza u organizmu. Smatra se kako vrijednosti feritina manje od 30 ng/ml ukazuju na smanjenju rezervu željeza te zahtijeva suplementaciju ovim mineralom. S druge strane, ukoliko vrijednosti feritina premašuju 100 ng/ml status željeza je adekvatan te je vrlo mala vjerojatnost pojave anemije uzrokovane manjkom željeza.

Uz određivanje feritina na samom početku trudnoće, valja pratiti i vrijednosti hemoglobina tijekom trudnoće. S obzirom na fiziološke promjene, anemija u trudnica određena je  razinom hemoglobina koja je niža od 110 g/L, i hematokritom koji je manji od 32% u drugom trimestru trudnoće. U slučaju  težeg oblika anemije (hemoglobin < 70 g/L) potreban je oprez i brza korekcija budući da  je teška anemija u pravilu praćena smanjenjem volumena amnionske tekućine te je povećana učestalost spontanih pobačaja i prijevremenog porođaja.

Doza i duljina trajanja suplementacije

Ukoliko se utvrdi anemija uzrokovana nedostatkom željeza, preporuka je posegnuti za pripravkom koji osigurava 150 do 200 mg/dan elementarnog željeza. Nema dokaza da je bilo koji preparat odnosno oblik željeza djelotvorniji, ukoliko se primjenjuje potrebna doza željeza. Suplementaciju nije poželjno prekinuti u trenutku kada se postignu normalne vrijednosti hemoglobina, već se preporuča nastaviti s uzimanjem pripravka barem još 2-3 mjeseca, odnosno do 6 tjedana nakon poroda, kako bi se napunile majčine zalihe željezom.

 

Literatura:
•    Ivanišević M. , Đelmiš J. Željezo u trudnoći. inPharma Majka i dijete 2017., Zagreb.
•    Scholl TO. Iron status during pregnancy: setting the stage for mother and infant. Am J Clin Nutr 2005; 81:1218S–1222S.
•    Ziaei S, Norrozi M, Faghihzadeh S, Jafarbegloo E. A randomised placebo-controlled trial to determine the effect of iron supplementation on pregnancy outcome in pregnant women with haemoglobin ≥ 13.2 g/dl. BJOG 2007; 114:684–688.
•    Achebe MM, Gafter-Gvili A. How I treat anemia in pregnancy: iron, cobalamin, and folate. Blood. 2017 ;129(8):940-949.
•    Breymann C, Honegger C, Hösli I, Surbek D. Diagnosis and treatment of iron-deficiency anaemia in pregnancy and postpartum. Arch Gynecol Obstet. 2017 [Epub ahead of print]
•    Shinar S, Skornick-Rapaport A, Maslovitz S. Iron supplementation in singleton pregnancy: Is there a benefit to doubling the dose of elemental iron in iron-deficient pregnant women? a randomized controlled trial. J Perinatol. 2017 (7):782-786.
 


 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anemija, inpharma, trudnoća, željezo,

Komentari