Mirja Zupčić

Datum objave: 04. 01. 2023.

Smanjenje količine visceralnog masnog tkiva smatra se pravim ciljem mršavljenja i predstavlja važniji indikator uspješnosti nekog dijetnog režima od opsega struka ili ukupne tjelesne mase u kilogramima.

Za razliku od masnog tkiva smještenog na bokovima, visceralno masno tkivo proizvodi hormone i „otrove“ odnosno upalne spojeve povezane s višim rizikom od bolesti srca, dijabetesom, demencijom i prijevremenom smrti. Novo istraživanje objavljeno u uglednom časopisu BMC Medicine otkrilo je kako zelena Mediteranska prehrana može značajno smanjiti količinu opasnog visceralnog masnog tkiva koje se nakuplja oko organa u trbušnoj šupljini i na taj način blagotvorno utjecati na zdravlje.

Usporedba tri prehrambena režima

Skupina međunarodnih znanstvenika na čelu sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Izraelu osmislila je koncept zelene Mediteranske prehrane, a radi se o modificiranoj verziji Mediteranske prehrane dodatno obogaćenoj polifenolima i s nižim udjelom crvenog i procesiranog mesa. U istraživanju koje je trajalo 18 mjeseci, sudjelovalo je gotovo 300 ispitanika podijeljenih u tri skupine. Prva skupina pridržavala se prehrane prema principima pravilne prehrane, druga skupina pridržavala se uobičajene Mediteranske prehrane, a treća je skupina bila na modificiranoj zelenoj Mediteranskoj prehrani. Ispitanici zadnje skupine svakodnevno su unosili oko 30 g oraha, 3 do 4 šalice zelenog čaja dnevno i frape s dodatkom 100 g smrznute biljke Wolffia globosa u kockicama. Wolffia globosa pripada istom rodu kao i biljka vodena leća, a radi se o vodenim biljkama koje prirodno nastanjuju vode stajaćice, bare, lokve i ribnjake. Na engleskom jeziku poznate su kao duckweed, a iako nisu široko poznate, jestive su i jedu se kao salata ili dodatak juhama i glavnim jelima te su nutritivno gledano pravi prirodni dragulji koji sadrži obilje proteina (gotovo 40%), minerale poput željeza i vitamina B12 i polifenole.

Izvrsni rezultati

Rezultati su pokazali kako je pridržavanje zelene Mediteranske prehrane kod ispitanika dovelo do smanjenja visceralnog masnog tkiva za 14,1%.

Gubitak visceralnog masnog tkiva na ovoj novoj prehrani bio je više nego dvostruko veći u usporedbi s ostalim prehrambenim režimima. Uobičajena Mediteranska prehrana smanjila je količinu visceralne masti za 6%, a prehrana prema principima pravilne prehrane za 4,2%.

Pametno mršavljenje

Rezultati ovog istraživanja još su jedan u nizu dokaza koji pokazuju da kada je mršavljenje u pitanju, za uspješnu redukciju tjelesne mase kvaliteta same prehrane jednako je važna kao i ukupni broj kalorija koji se unosi. Također, izgleda kako korisni nutrijenti poput polifenola koji se mogu naći u brojnim vrstama voća i povrća, mogu utjecati na diferencijaciju masnih stanica i spriječiti njihovo pohranjivanje u unutarnjim organima i tako služiti kao pomoć kod mršavljenja i to konkretno za smanjenje masnog tkiva na području abdomena. Želimo li i sami promijeniti svoju prehranu na način da više nalikuje zelenoj Mediteranskoj prehrani tada se valja pridržavati uobičajenih postulata mediteranske prehrane uz dodatno smanjenje unosa mesa, a uvesti neki od biljnih izvora proteina. Umjesto frapea koji sadrži nama nedostupnu biljku Wolffia globosu, uvrstiti frape obogaćen primjerice proteinima graška.

Literatura:

Zelicha, H., Kloting, N., Kaplan, A. et al. The effect of high-polyphenol Mediterranean diet on visceral adiposity: the DIRECT PLUS randomized controlled trial. BMC Med 20, 327 (2022). https://doi.org/10.1186/s12916-022-02525-8

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari