Datum objave: 14. 04. 2011.

Rajčice i proizvodi od rajčice su jedna od najčešće konzumiranih vrsta povrća, a predstavljaju značajan izvor prehrambenog likopena. Taj crveni pigment je snažan antioksidans čija se biološka dostupnost povećava kuhanjem i procesiranjem.

Mnogobrojna istraživanja su potvrdila kako konzumacija rajčica smanjuje rizik od pojave određenih vrsta karcinoma, a novija istraživanja dokazuju njena puno šira blagotvorna svojstva na zdravlje. Unos rajčice se povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, oštećenja kože uslijed štetnog djelovanja UV zraka te se smatra da štiti od kognitivne disfunkcije. Rana istraživanja su blagotvorna svojstva rajčice pripisavala sadržaju likopena i antioksidativnim svojstvima, no novije znanstvene hipoteze prepoznaju prednost cijelog ploda, zbog čega se otkrivaju i drugi pozitivni mehanizmi djelovanja kao što su antitrombotičko i protuupalno djelovanje.

Rajčica: voće ili povrće?
Botanički gledano, voće nastaje od oplođenog cvijeta. U tom kontekstu i brzom vizualnom procjenom može se zaključiti kako je rajčica voće. S druge strane, povrće nema strogu botaničku odrednicu, već se u prehrani ljudi uobičajno određuje na temelju kulturološke i kulinarske tradicije. Povrće se općenito poslužuje u sklopu glavnog jela, dok je voće slatko i obično se konzumira kao desert. Kroz povijest su se rajčice češće klasificirale kao voće. Međutim, u jednom je trenutku nametnut porez na određeno povrće i dvostruki identitet rajčice se pokazao ekonomski važan. Rasprava radi li se o voću ili povrću, u Americi je dospjela do vrhovnog suda na kojem je 1893. godine donešena odluka da je rajčica povrće i od tada se tako klasificira no time se nije promijenila njena botanička definicija.

Moćni antioksidans likopen
Rajčica sadrži jedinstveni nutritivni profil. U njenom se sastavu nalaze vitamin C, vitamin A (u obliku karotenoida), prehrambena vlakna, kalij i antioksidans likopen. Likopen je karotenoidni pigment koji je odgovoran za jarko crvenu boju zrelih rajčica. Molekula likopena se u hrani nalazi u trans konfiguraciji, a kuhanje i procesiranje utječe na pretvorbu trans-likopena u cis-likopen koji se u organizmu lakše apsorbira. Ukoliko se rajčice često konzumiraju u prehrani, likopen se može naći u značajnim količinama u serumu i tkivima. No, osim likopena, rajčice sadrže još nekoliko vrsta karotenoida primjerice lutein, fitoen, fitofluen te zeta, gama i beta karoten. I ovi karotenoidi privlače pozornost zbog svojih blagotvornih djelovanja na ljudsko zdravlje.

Jesu li konzervirane rajčice štetne?
Određena struja znanstvenika smatra kako su konzervirane rajčice štetne za zdravlje zbog toga što stijenke metalnih konzervi sadrže bisfenol A koji služi za oblaganje konzervi. Naime, smatra se kako kiselost rajčice izaziva curenje te kemikalije u hranu. Otkriveno je kako bisfenol A ima estrogena svojstva i uzrokuje poremećaje endokrinog sustava. Međutim, relevantna istraživanja nisu uspjela dokazati povećan sadržaj bisfenola u konzerviranim rajčicama. Studija talijanskih znanstvenika iz 2005. godine ispitala je 42 uzorka rajčice iz konzerve. Od ukupnog broja testiranih rajčica, bisfenol A je detektiran u 22 proizvoda međutim pronađena koncentracija bisfenola A je bila puno niža od granice koju je odredila Europska unija. To je i 2010. godine potvrdila i studija kanadskih znanstvenika koja je također zaključila kako je koncentracija bisfenola A u konzerviranim rajčicama u vrlo niskim koncentracijama koje nisu štetne za zdravlje.

Dipl.ing. Mirja Jošić

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari