Datum objave: 25. 10. 2006.

Kavu se već dugo krivi za brojne stvari i dok su neke optužbe smiješne: Nemoj piti kavu da ne ostaneš mali! –tvrdnje da kava uzrokuje bolesti srca i karcinom nisu jednako zabavne. Novija istraživanja pokazuju da kava i nije tako loša.

Dakle, koja je istina, je li kava dobra ili loša za zdravlje? Odgovor je da kava ne šteti, a čak može i pomoći! Jedna velika studija s uključenih 128 000 muškaraca i žena, objavljena u časopisu Circulation, pokazuje da konzumiranje kave iz filter aparata ne povisuje rizik od bolesti srca (količina popijene kave nije bila bitna). Ali jedna druga studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association s oko 4 000 uživaoca kave pokazuje da 2 ili više šalica kave dnevno povisuje rizik od bolesti srca ukoliko kod osobe postoji specifična genetska mutacija zbog koje je usporena razgradnja kofeina u tijelu.

Važno je naglasiti da su oprečni rezultati ovih dvaju istraživanja posljedica različitosti u njihovom dizajnu, a s obzirom na golem broj ispitanika u prvoj studiji bilo bi razumno zaključiti da kava nije prijetnja zdravlju. Postoje istraživanja koja pokazuju da kava čak smanjuje rizik od dijabetesa tip II i karcinoma kolona.

Naravno, puno su jači dokazi o zaštitnim učincima voća, povrća i proizvoda od punog zrna, osim toga, postoje napitci puno bolje nutritivne vrijednosti od kave, npr. voćni sokovi ili mlijeko.

Uživajte u kavi umjereno i u sklopu pravilne prehrane!

Priredio: Mr.sc. Zvonimir Šatalić, nutricionist

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari