Tena Škunca

Datum objave: 19. 09. 2022.

Najčešće pitanje koje si trudnice postavljaju jest unose li dovoljno hranjivih tvari koje su im potrebne za pravilan rast i razvoj njihove bebe. Jedan od izuzetno važnih nutrijenata tijekom trudnoće je dokozaheksaenska masna kiselina (DHA) koja pripada skupini esencijalnih omega – 3 masnih kiselina.

Kao gradivna komponenta, DHA je uključena u rast i razvoj ploda, a istraživanja pokazuju kako se adekvatnim unosom ove masne kiseline tijekom trudnoće čak može smanjiti rizik od prijevremenog poroda.

Trudnicama se preporučuje da svakodnevno unose oko 200 mg dokozaheksaenske masne kiseline. Izvrstan izvor DHA su riba i drugi morski stanovnici, poput lososa, skuše, sardine, kamenica, kozica i rakova. Ako je prehrana trudnica siromašna spomenutim namirnicama, od velike koristi mogu biti dodaci prehrani koji sadrže ovu vrstu omega – 3 masnih kiselina.

Zašto je DHA važna u trudnoći?

Dokozaheksaenska kiselina je vrsta omega – 3 masne kiseline koja igra ključnu ulogu u svim stanicama tijela. Kako bi naš mozak, oči ili koža bili u optimalnome stanju, potrebno je razinu DHA održavati adekvatnom.

Budući da organizam nije u stanju proizvesti značajne količine ove esencijalne masne kiseline, izuzetno je važno potrebe za DHA zadovoljiti prehranom (i dodacima prehrani), a posebice u razdoblju trudnoće.

DHA je u trudnoći potrebna za:

  • pravilan razvoj mozga
  • razvoj živčanog sustava
  • razvoj oka

Osim toga, važno je spomenuti kako je DHA najzastupljenija vrsta masti u mozgu te može imati utjecaj na razvoj kognitivnih sposobnosti, uključujući i raspon pažnje kod dojenčadi. Međutim, znanstvene studije novijeg datuma pokazuju da DHA ne samo da igra kritičnu ulogu za zdravlje bebe, već ima pozitivno djelovanje i na zdravlje buduće majke.

Najnovije crtice i iz znanosti

Dosadašnji rezultati istraživanja u kojima su sudjelovale trudnice prikazali su kako je veći unos DHA imao povoljniji utjecaj na brzinu te varijabilnost otkucaja srca, naspram manje doze ovih omega – 3 masnih kiselina.

Najčvršći dokazi koristi uzimanja omega-3 masnih kiselina za vrijeme trudnoće vezani su za sprječavanje preuranjenog poroda. Rezultati studije „Kansas University DHA Outcomes Study“ (KUDOS) prikazali su kako je uzimanje 600 mg DHA u obliku dodatka prehrani tijekom drugog i trećeg tromjesečja značajno smanjila pojavu preuranjenog poroda. Globalna organizacija za EPA i DHA omega – 3 masne kiseline (GOED) primijetila je da su dokazi toliko čvrsti, tako da se od prošle godine uzimanje omega – 3 masnih kiselina kao dodatka prehrani čak preporučuje i u australskim smjernicama za trudnoću.

Nova studija uključila je 300 ispitanica između 12. i 20. tjedna trudnoće, nasumično podijeljenih u dvije skupine, od kojih je jedna uzimala nižu dozu DHA (200 mg), a druga višu (800 mg) do poroda.

Rezultati su pokazali kako su trudnice koje su uzimale višu dozu DHA imale niže otkucaje srca, niži simpatički indeks te više parametre varijabilnosti otkucaja srca, naspram onih koje su uzimale nižu dozu. 

Iako se isprva čini kako je varijabilnost otkucaja srca nešto nepoželjno, to zapravo ukazuje da se tijelo može dobro prilagoditi na razne promjene.

Od ranije je poznato kako DHA utječe na brzinu otkucaja srca i varijabilnost otkucaja srca u fetusa te u osoba iz svih dobnih skupina, međutim ovo su prva saznanja takvog učinka u trudnica. Stoga se može zaključiti kako bi trudnice svakako imale koristi od dodatnog uzimanje DHA masne kiseline.

Literatura:

Christifano, D.N., Chollet-Hinton, L., Mathis, N.B., Gajewski, B.J., Carlson, S.E.,Colombo, J., Gustafson, K.M. (2022) DHA Supplementation during Pregnacy Enhances Maternal Vagally-Mediated Cardiac Autonomic Control in Humans. The Journal of Nutrition.  

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari