Vitaminoteka

Datum objave: 09. 01. 2024.

Detoksikacijske dijete u razdoblju nakon blagdana bivaju popularnije no ikad. Zagovornici takvih rigoroznih načina prehrane smatraju da one čiste krv te eliminiraju štetne toksine iz tijela.

Međutim, važno je razjasniti kako znanost nije potvrdila da detoksikacijske dijete uistinu djeluju, odnosno, detoksikacijske dijete ne rezultiraju izbacivanjem toksina iz organizma u većoj mjeri nego to čine uobičajeni mehanizmi organizma.

Što je detoks?

Teorija da su naša tijela pretrpana toksinima od kojih se možemo očistiti iz godine u godinu dobiva sve više poklonika. Detoksikacijske ili detoks dijete uključuju kratkoročne prehrambene intervencije osmišljene s ciljem eliminacije toksina iz organizma.

Postoje brojne detoksikacijske dijete, a najčešće ih karakterizira vrlo ograničen broj dozvoljenih namirnica. Tipična detoksikacijska dijeta uključuje razdoblje posta nakon kojeg slijedi restriktivna prehrana temeljena isključivo na voću, povrću i pretjeranim količinama vode.

Ponekad detoks dijete uključuju i ispijanje biljnih čajeva, te unos različitih dodataka prehrani, a u rigoroznijoj mjeri i čišćenje debelog crijeva.

Autori takvih rigoroznih dijeta smatraju kako navedene „metode detoksikacije” pružaju sljedeće:

  • pomažu organima da se odmore
  • čiste jetru
  • čiste stanice
  • revitaliziraju crijeva
  • dekontaminiraju crijeva

Koristi za zdravlje od ovakvih dijeta nisu posljedica eliminacije toksina već su posljedica nedovoljnog unosa energije i neuravnotežene prehrane: izostanak nadutosti je posljedica smanjene količine hrane, glavobolje nestaju zbog izbjegavanja kave i alkohola, a čišća koža je posljedica boljeg stupnja hidracije.

Naše tijelo već raspolaže izvanrednim sustavima eliminacije štetnih tvari

Stručnjaci su ustrajni u svojim stajalištima da je eliminacija štetnih sastojaka pomoću prehrambenog režima posve neprihvatljiva i kosi se sa spoznajama o ljudskoj fiziologiji i biokemiji. Naime, naš organizam posjeduje vlastite mehanizme za eliminaciju štetnih tvari, a to su naša pluća, bubrezi, jetra, probavni te imunosni sustav.

Zašto detoks uistinu nije dobra ideja?

Detoksikacijske dijete niti približno ne zadovoljavaju osnovne principe pravilne prehrane:

  • raznolikost,
  • umjerenost,
  • ravnoteža.

Jedna skupina namirnica, kao što je voće i povrće, ne može organizmu osigurati adekvatnu količinu energije i nutrijenata, pa stoga, isključivanje pojedinih kategorija hrane iz jelovnika zapravo može imati neželjen učinak na zdravlje.

Čak štoviše, u nekim slučajevima mogu biti čak i opasne, primjerice za starije osobe s oslabljenim funkcijama bubrega i jetre, za srčane bolesnike, ali i skupinama koje sebi nikako ne bi trebale uskraćivati određene katergorije hrane, poput trudnica, djece i adolescenata.

Literatura:

Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86. doi: 10.1111/jhn.12286. Epub 2014 Dec 18. PMID: 25522674.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: blagdani, detoksikacija,

Komentari