Vitaminoteka

Datum objave: 23. 02. 2015.

Za simptome prehlade odgovoran je virus koji napada gornje dišne puteve. Obična prehlada traje kratko, a simptomi su obično blagi: povećano stvaranje sluzi u nosu uz šmrcanje, kihanje i začepljen nos, crvenilo ždrijela, kašalj i nimalo ili umjereno povišena temperatura.

Trajanjem i simptomima, posebice njihovim intenzitetom, prehlada se znatno razlikuje od gripe (influenza). Dok obična prehlada prolazi za tri do četiri dana, gripa traje duže uz visoku temperaturu, glavobolju, a često je prate i simptomi od strane probavnog sustava (proljev i povraćanje). Gripa dolazi u epidemijama, izolirani slučajevi bolesti su rijetki. Komplikacije su znatno češće i teže nego kod obične prehlade.

Virusa odgovornih za prehladu ima mnogo, više od stotinu, a njihova značajka je periodična mutacija, tj. promjena njihove genske strukture, što je razlog čestom javljanju prehlade jer organizam na njih ne može stvoriti odgovarajuća protutijela, Dijete može tijekom godine više puta imati prehladu, ali se ne radi o recidivu, tj. ponovljenoj pojavi bolesti, nego je poremećaj uzrokovan drugim patogenim agensom – novim virusom.

Širenje infekcije odvija se preko sićušnih kapljica sline u zraku kada dijete kašlje i kiše, ali i direktnim dodirom preko dječjih ruku, koje su bile u dodiru sa slinom zaražene osobe – djeca stavljaju igračke u usta.

Prehladi su posebice izložena djeca koja prvi put dolaze u jaslice ili vrtić – zaraze se među svojim vršnjacima, koji su također neotporni na prehladu jer njihov imunološki sustav još nije spreman suprostaviti se virusu.
 

Prehladu se ne može spriječiti
Radi se o neizbježnoj infekciji i ne postoji način za njezino sprječavanje. Naime, ne postoje cjepiva protiv prehlade jer se ne radi o jednom virusu, a u mnoštvu njih česte su promjene (mutacije). Kako bi dijete što lakše preboljelo prehladu i bilo što manje bolesno, važne su i opće nespecifične mjere u jačanju organizma.

• U prodaji se nalaze lijekovi koji jačaju imunološki sustav, no pedijatar će odlučiti o njihovoj primjeni i koristi za organizam. Naime, radi se samo o preventivnom djelovanju takvih preparata, koje bi trebalo početi davati dva mjeseca prije početka sezone prehlada, a to znači u kolovozu i rujnu.

Učinak lijekova za stimulaciju imuniteta ipak je ograničen i od njih ne treba očekivati čudo. Oni lagano potiču imunološki sustav na obranu, ali ne štite dijete od agresivnijeg virusa. U stvarnosti najvažnije je imati strpljenje – s vremenom će dijete sve manje biti osjetljivo jer je sazrijevanje njegovog obrambenog sustava u stalnom usponu samo po sebi. Prehlade, ma koliko neugodne bile, također djeluju kao stimulacija obrane.

• Iskustvo pokazuje da vitamin C ima značajnu ulogu u obrani od infekcije. Dijete treba dnevno dobiti sok od jedne naranče, što mu osigurava dnevnu potrebu za ovim vitaminom. Raznovrsno voće mora biti sastavni dio dječjeg jelovnika.

Zaštita od hladnoće, ali bez pretjerivanja, također ima važnu ulogu u jesensko-zimskom razdoblju. Pothlađivanje slabi obranu organizma od infekcija, ali i pretjerano utopljavanje. Važno je voditi računa o tome da je odjeća, koja je u direktnom dodiru s kožom (rublje, košuljice) od pamuka i da je dijete obučeno u slojevima, tj. korisnije je više tanjih odjevnih predmeta nego jedan deblji. Nagle promjene temperature okoline također su nepovoljne. Čim dijete dolazi u zagrijanu prostoriju, treba ga osloboditi suvišne odjeće i obrnuto.
 

Liječenje
• Ne postoje posebni lijekovi koji bi djelovali protiv virusa prehlade.

Antibiotici nemaju učinka na tijek prehlade – liječnik će ih propisati samo u slučaju komplikacije koju mogu izazvati bakterije, primjerice upale uha, sinusa i drugo. Antibiotik se može dati tek nakon liječničkog pregleda i procjene stanja.

Temperatura obično nije značajnije povišena iako može iznimno biti i visoka. Lijekovi koji snizuju povišenu temperaturu (antipiretici) na bazi paracetamola najčešće su u uporabi u dječjoj dobi. Doza lijeka kao i način primjene (sirup, čepići) moraju biti primjereni dobi djeteta.

• Ublažavanje simptoma od strane nosa, koji najviše smetaju djetetu, postiže se čišćenjem i vlaženjem nosa. U tu svrhu najbolji su sprejevi koji sadrže fiziološku otopinu i mogu se koristiti bez ograničenja. Iznimno predijatar će propisati kapi za nos, koje će poboljšati prohodnost nosa (dekongestivi) jer smanjuju otok sluznice i pretjerano stvaranje sluzi. Sličan učinak imaju i neki antihistaminici, ali njihova uporaba nije uvijek opravdana jer previše isušuju sluznicu dišnih puteva. Ukoliko se ipak primjene – pedijatar će ograničiti uporabu na vrlo kratko vrijeme (npr. jedna doza lijeka uvečer prije spavanja), obično ne duže od dva dana.

Kašalj, iako neugodan simptom, ima svoju ulogu u obrani organizma, točnije donjih dišnih puteva. Kašalj je forsirani izdisaj koji štiti ulazak sluzi, prašine, tekućine u dišne puteve i tako ih osigurava. Dovoljno tekućine i stalno vlaženje sluznica ublažava i kašalj. Ponekad, ako je kašalj vrlo jak i uznemiruje dijete te izaziva povraćanje, pedijatar će propisati sirup koji smiruje kašalj (ne onaj za iskašljavanje!).

Vlažnost zraka u prostoriji u kojoj dijete boravi od znatne je važnosti za tijek prehlade. Suhi zrak u prezagrijanim prostorijama otežava djetetu disanje. Osigurati dovoljnu vlažnost zraka posebice u prostoriji gdje je njegov krevetić od znatne je pomoći – to mogu biti i stalno mokri ručnici na radijatorima ili pak električni ovlaživači.

• Davanje toplih napitaka uz dodatak meda smirit će podraženu sluznicu ždrijela.

Izbjegavati pušenje u prostorijama gdje dijete boravi, bilo zdravo ili prehlađeno, pravilo je koje roditelji poštuju jer dim cigarete šteti i zdravoj sluznici, a kamo li ne upaljenoj.


Kada odvesti dijete liječniku?

Dijete koje ima simptome obične prehlade najčešće ne treba na liječnički pregled.

• Ako dijete djeluje bolesno, odbija jesti, ne može zaspati (ili je previše pospano), povraća, žali se na glavobolju i ima kroz dva do tri dana temperaturu višu od 38 ºC (mjereno u pazuhu), razlozi su koji upućuju na potrebu liječničkog pregleda.

• Obilna sekrecija iz nosa, koja ima žuto-zelenu boju upućuje na moguću bakterijsku superinfekciju paranazalnih sinusa. U tom slučaju će liječnik propisati i antibiotik.

• Ako se dijete žali na bol u uhu, postoji mogućnost ulaska bakterija u srednje uho preko Eustahijeve tube, koja spaja gornji dio ždrijela (nasopharynx) s uhom. Liječnik će pregledom bubnjića procijeniti stanje i propisati liječenje.

• Ako je ždrijelo jako podraženo i postoje smetnje gutanja, može i ne mora postojati bakterijska superinfekcija – liječnik će nakon pregleda odlučiti o liječenju.

• Ako i nakon što prehlada prođe dijete ima i dalje začepljen nos i smetnje disanja, treba se obratiti liječniku jer otežano disanje ometa dijete i u snu i u budnosti: slabo spava, čujno diše kroz nos, slabo se igra i lošeg je raspoloženja. Pedijatar će nakon pregleda odlučiti o liječenju i eventualno uputiti na pregled specijalisti za bolesti uha, nosa i grla (otorinolaringolog).


Kako djetetu očistiti nos i osigurati njegovu prohodnost?

Dojenče ne zna disati na usta i ima znatne poteškoće s disanjem ako nos nije prohodan zbog sasušenog sekreta ili je sluznica otečena, što se događa kod prehlade. Već od prvih dana majke zapažaju da novorođenče ima teškoće s disanjem kroz nos.

Novorođenče, čim se rodi, mora udahnuti i priviknuti se na nove okolnosti, a to je često i suhi zrak prostorije u kojoj boravi. Treba imati na umu da čujno disanje ne znači prehladu, nego nos obavlja svoju zadaću čišćenja i grijanja te vlaženja zraka pa je stoga važno osigurati i dovoljnu vlažnost zraka, ali i vlaženje i čišćenje nosića. U tu svrhu dovoljan je čvrsto svijen komadić vate (kao deblje vlakno), uronjen u fiziološku otopinu ili pripravak sljezovih kapi. Majka može pri njezi ili kada se ukaže potreba očistiti nos na ovaj način.

Što je dijete manje, to je osjetljivije jer su dimenzije njegove nosne šupljine vrlo malene i vrlo lako se začepe. Problem je posebno izražen kod beba koje još ne znaju ispuhati nos. Ako je dojenče (ili malo dijete) prehlađeno, treba nabaviti u ljekarni proizvod za ispiranje nosa. U tu svrhu najbolja je fiziološka otopina (sterilna, 0,9% otopina kuhinjske soli), bez dodataka konzervansa. Originalni pripravci obično imaju dodan i sprej-aplikator, kojim se jednostavno može tekućine uštrcati u nosnicu. Najbolje ćete u tome uspjeti tako da dijete bude u ležećem položaju, glave okrenute u desnu stranu, a vi uštrcajte malo tekućine u lijevu nosnicu i lagano podignite djetetu glavu, tako da tekućina ne izađe van. Na isti način unesite tekućinu u desnu nosnicu, ali ovaj put glava mora biti okrenuta na lijevu stranu. Ovaj postupak može se ponoviti više puta dnevno. Ako je liječnik propisao posebne kapi za poboljšanje prohodnosti nosa, unesite ih na sličan način, ali samo u onoj dozi koja je preporučena i samo one kapi koje su primjerene dobi djeteta.

Nikada nemojte kapi stavljati u isto vrijeme u obje nosnice jer je to za dijete izrazito neugodno i može poremetiti ritam disanja.

Autor: Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatrica

Tekst preuzet iz časopisa Bebe, siječanj 2013.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Zdravlje djece, bebe, gripa, prehlada,

Komentari