Mirja Zupčić

Datum objave: 14. 03. 2024.

Cimet je u zadnje vrijeme u našim kućanstvima postao neizbježan, gotovo kao sol. Jutarnje kaše, smoothije, jogurt, kolače, pogotovo one božićne, pa čak i slana jela poput curryija obogaćujemo ovim začinom koji jelima daje prirodnu slatkoću, ugodnu toplinu i aromu.

Zašto cejlonski cimet nosi nadimak „pravi“ cimet

Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne vrste u upotrebi su cejlonski (Cinnamomum zeylanicum) i kineski cimet (Cinnamomum cassia). Cejlonski cimet naziva se i „pravi“ cimet, a opisuju ga kao meke slojevite štapiće svijetle boje, dok su ostale vrste tamne boje, a štapići su tvrdi, šuplji i umotani u jedan sloj. Cejlonski cimet ima delikatan okus i nisku razinu kumarina. Dokumentirano je da kineski cimet može biti toksičan za jetru jer sadrži visoku razinu kumarina (0,8 do 10,63%), dok cejlonski cimet ima nisku razinu sadržaja kumarina (oko 0,2%) zbog čega se smatra sigurnijim za korištenje.

Glavni aduti cimeta zaslužni za njegovo djelovanje

Najvažnije aktivne tvari u cimetu su cinamaldehid i trans-cinamaldehid koji su prisutni u eteričnom ulju cimeta te osim što doprinose ugodnom mirisu, zaslužni su za različita biološka djelovanja cimeta u organizmu. Kora cimeta također sadrži i procijanidine i katehine koji posjeduju antioksidativna svojstva. Polifenoli iz cimeta iznimno su snažni, a istraživanja pokazuju da prema jačini konkuriraju polifenolima češnjaka i origana.

Ono po čemu je cimet možda i najpoznatiji jest po svom antidijabetičkom djelovanju.

Postoje dokazi kako upravo ti snažni polifenolni spojevi topivi u vodi i ekstrahirani iz cimeta, oponašaju inzulin, povećavaju osjetljivost na inzulin inhibiranjem tirozin fosfataze, enzima koji inaktivira inzulinske receptore.

Cimet i dijabetes – pregled nedavnih istraživanja

Nekoliko randomiziranih kliničkih istraživanja u odraslih bolesnika s dijabetesom tipa 2 bavilo se učincima različitih preparata od cimeta u prahu na promjene indeksa za kontrolu glukoze u krvi kroz dulje vremensko razdoblje (tzv. glikiranog hemoglobina HbA1c), glukoze u plazmi na tašte i razine lipida u krvi. Trajanje ovih studija kretalo se od 4 tjedna do 4 mjeseca s dnevnim dozama cimeta od 500 mg do 6000 mg. Bez obzira na značajnu heterogenost u dizajnu studije, većina studija pokazala je smanjenje razine glukoze na tašte od 10% do 15% u odnosu na početnu vrijednost. Povoljni učinci cimeta bili su izraženiji u bolesnika koji nisu uzimali lijekove te u bolesnika s visokim početnim HbA1c. Također, cimet se ispitivao i kao profilaksa za dijabetes. U osoba s predijabetesom unos cimeta u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana poboljšao je razinu glukoze na tašte i toleranciju na glukozu. Ispitanici su unosili 1,5 g cimeta dnevno što predstavlja dozu koju je lako uklopiti u svakodnevnu prehranu.

Djelovanje cimeta na zdravlje srca

Velika analiza istraživanja objavljena 2020. godine, koja je obuhvatila čak 16 istraživanja i više od 1000 ispitanika, pokazala je kako unos cimeta u obliku dodatka prehrani značajno snižava trigliceride, ukupni kolesterol i LDL kolesterol kod dijabetičara. Osobe s dijabetesom imaju dva do četiri puta povećani rizik od bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrti među osobama s dijabetesom.

Dislipidemija i hipertenzija glavni su promjenjivi čimbenici rizika za dijabetes tipa 2 i povezane bolesti srca i krvnih žila stoga potvrđena učinkovitost cimeta u snižavanju povišenih masnoća u krvi unosi optimizam.

Saveznik u borbi protiv karcinoma

Cimet je prirodna komponenta koja pokazuje širok raspon farmakoloških funkcija uključujući antioksidativno, antimikrobno i antikancerogeno djelovanje. U nastanku i širenju karcinoma u organizmu ključnu ulogu igra oslabljena apoptoza. Kad stanice nisu više potrebne ili kada postaju prijetnja organizmu, one podliježu samoubilačkoj programiranoj smrti ili apoptozi. Manjkavosti i nedostatnosti procesa apoptoze mogu biti jedan od uzroka tumorskoga rasta. Sve veći broj dokaza pokazuje da cimet, kao terapeutsko sredstvo, djeluje antikarcinogeno utječući na brojne putove povezane s apoptozom u stanicama karcinoma.

Još nekoliko riječi hvale

Cimet se zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja smatra blagotvornim i kod autoimunih bolesti te kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, a zbog antimikrobnog djelovanja preporuča se kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cimet, dijabetes,

Komentari