Datum objave: 19. 09. 2011.

Grožđe je voće koje simbolizira jesen, a berba grožđa, priprava vina i sve popratne radosti sastavni su dio tradicije i kulture naših krajeva. Međutim, želimo li pobliže upoznati ljekovita svojstva vina, morat ćemo otputovati malo više zapadno, u zemlju croissanta, beretki i Brigitte Bardot. Pogađate, radi se o Francuskoj!

Popularno – znanstveni pojam «francuski paradoks» koristi se za skraćeni opis činjenice da Francuzi znatno rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, a istodobno konzumiraju jednake količine zasićenih masti kao i Amerikanci. Francuzi vole jesti, a njhova prehrana bogata je mastima i po svim karakteristikama trebala bi ih svrstavati u rizičnu skupinu za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Pažljivim proučavanjem karakteristika i razlika francuske i američke prehrane istraživači su zaključili da je jedina značajna razlika bila unos crnoga vina. Brojne kontrolirane studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umjerenim količinama – povećava razinu HDL («dobrog» kolesterola), a smanjuje razinu LDL («lošeg») kolesterola u krvi.

Zaštitno djelovanje vina na kardiovaskularni sustav pripisuje se tvari nazvanoj resveratrol, a koja se nalazi u grožđu. U koštici i opni grožđa visoka je koncentracija ovoga crvenog biljnog pigmenta, a toj fitokemikaliji pripisuju se brojna pozitivna djelovanja, posebice zaštitni učinak na kardiovaskularni sustav i kapilare.

Nektar bogova
Mnogi od nas ovih će se jesenskih dana sladiti ukusnim sokom od grožđa – moštom. Sok od grožđa također sadrži flavonoide i može pružiti sličnu zaštitu kao i crno vino. Međutim, studije su pokazale da je potrebno popiti tri puta više mošta nego vina u svrhu smanjenja oksidacije LDL kolesterola, budući da glavnina aktivnih tvari ostaje u košticama i opni grožđa. Fermentacija mošta osigurava dobar prelazak aktivnih tvari u vino te se tako vino obogaćuje korisnim supstancijama, dok mošt sadrži tek tragove ovih tvari.

Crno vino sadrži pojedinačne molekule bioflavonoida (prvenstveno kvercetin). Nasuprot tome, flavonoidi groždanog soka su najčešće vezani za druge flavonoide ili različite šećere što može smanjiti njihovu apsorpciju. Također, sadržaj flavonoida u bijelom vinu značajno je manji nego u crnom vinu. Važan mineral kojeg nalazimo u grožđu je bor, a adekvatna količina bora važna za očuvanje zdravih kosti.

Pokazalo se da su jedna do dvije čaše crnog vina dnevno dobar recept za zdravo srce, pa čak i »The Heart Association» preporučuje umjeren unos vina. Ipak, ključna riječ je umjerena konzumacija kvalitetnog crnog vina. Za žene je dozvoljena jedna manja čaša dnevno, a za muškarce dvije manje čaše dnevno.

Nutritivna vrijednost

 • Jedna šalica grožđa s košticama (cca 26 bobica) sadrži:
  - Energetska vrijednost: 109 kcal
  - Odličan izvor vitamina C (16.6mg)
 • Jedna mala čaša crnog vina (1 dl)
  - Energetska vrijednost: 74 kcal
 • Jedna velika čaša soka od grožđa (2,5 dl)
  - Energetska vrijednost: 154 kcal
 • Riječ znanosti

  Grožđem protiv starenja
  Američka studija koja je potekla sa Sveučilišta u Cincinnatiju donosi zanimljive i ohrabrujuće rezultate - redovita konzumacija grožđa potencijalni je borac protiv starenja živčanog sustava i propadanja mentalnih funkcija vezanih za visoku životnu dob.

  Istraživanje koje je trajalo 12 tjedana na kraju je pokazalo da su bioaktivne komponente grožđa (polifenoli) učinili svoje: pobošljalo se pamćenje, verbalne sposobnosti te prostorno snalaženje, u pojedinaca kod kojih su te funkcije bile u određenoj mjeri narušene (ali ne u smislu uznapredovale demencije).

  Očito je da antioksidativni polifenoli (katehini, epikatehini, antocijanini) – osim dokazanog antikancerogenog i kardioprotektivnog – imaju i moćno neuroprotektivno djelovanje.

  Grožđem protiv gripe
  Resveratrol, tvar iz crnog grožđa, blokira replikaciju virusa gripe u kulturama stanica što potvrđuju i istraživanja s laboratorijskim životinjama.

  Skupina talijanskih znanstvenika s Instituta za mikrobiologiju iz Rima smatra da resveratrol zaslužuje dodatna istraživanja s obzirom na mogućnost njegove primjene u liječenju gripe. Pokazalo se da je tretman resveratrolom najdjelotvorniji 3 sata nakon izloženosti uzročniku gripe. Šest sati nakon infekcije djelovanje rezveratrola je bilo slabo izraženo, a nakon 9 sati tretman resveratrolom nije imao nikakav učinak. Također, nema nikakve koristi od uzimanja resveratrola prije pojave bolesti.

  Vino štiti od sunčevih opeklina
  Grožđe i proizvodi od grožđa sadrže flavonoid koji pomaže zaštititi kožu od štetnih utjecaja ultraljubičastog zračenja, ističe studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry Kada UV zraka dođe u kontakt s kožom, reaktivira molekule kisika koje oksidiraju lipide, DNA i druge molekule, te posljedično dolazi do uništavanja stanica kože. Flavonoidi, nađeni u grožđu sprječavaju formaciju tih slobodnih radikala u stanicama kože koje su izložene UVA i UVB zrakama.

  Osim što je pronađen još jedan pozitivan učinak umjerene konzumacije vina, istraživači smatraju da su potrebna daljna istraživanja ekstrakata polifenola iz biljaka kao novi vid zaštite kože.

  Vitamini.hr

  Pošalji prijatelju na email
  Ključne riječi: voće,

  Komentari