Datum objave: 27. 05. 2013.

Konvencionalna metoda uzgoja voća i povrća koristi na stotine pesticida kako bi uništila potencijalne nametnike i povećala prinos. Mnoge je pesticide znanstvena zajednica povezala sa povećanom incidencijom karcinoma, neplodnosti, psihičkih poremećaja i sl. dok se za druge tek otkriva eventualno štetno djelovanje.

Kako je hrana iz organsko-biološkog uzgoja skuplja od konvencionalno uzgojene, korisno je znati koje voće zadržava najviše pesticida, a koje najmanje.

Institucije Environmental Protection Agency (EPA) i Environmental Working Group (EWG) temeljem istraživanja sastavili su liste voća i povrća s najvišim i najnižim razinama ostataka pesticida.

Voće koje zadržava najviše pesticida:
1. Breskve
2. Jabuke
3. Nektarine
4. Jagode
5. Trešnje i višnje
6. Grožđe
7. Kruške
8. Maline
9. Šljive
10. Naranče
11. Mandarine

Voće koje zadržava najmanje pesticida:
1. Avokado
2. Ananas
3. Mango
4. Kivi
5. Banane
6. Papaja
7. Borovnice
8. Lubenica
9. Grejpfrut
10. Limun
11. Dinja

Pesticidi su otrovi i stoga je jasno da mogu biti opasni. Iako se koncentracije koje se koriste kontroliraju i smatraju se sigurnima problem stvara dugogodišnje nakupljanje pesticida te njihov dugoročni kumulativan učinak na organizam. Zbog manje tjelesne mase osobito su rizična populacija djeca jer čak i malene količine toksičnih pesticida mogu imati štetan učinak na njihove organe i organske sustave. Stoga, ako niste spremni riskirati svoje zdravlje i zdravlje svoje djece odabirite voće pametno.

Izvor: [url="http://www.foodnews.org/"]FoodNews[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari