Tena Škunca

Datum objave: 28. 02. 2024.

Hemoroidi su neugodna pojava koja podjednako pogađa i muškarce i žene različitih dobnih skupina. Procjenjuje se da više od dvije trećine ljudi u svijetu u određenom razdoblju života pati od problema s hemoroidima.

Prema definiciji, hemoroidi predstavljaju stanje proširenih krvnih žila unutar i oko anusa te donjeg dijela rektuma, a najčešće nastaju kao posljedica suvremenog načina života – dugotrajnog sjedenja ili stajanja te nedovoljnog kretanja. Osim toga, pojavi hemoroida dodatno pogoduje pretilost, problemi s pražnjenjem crijeva, ali i osjetljiva stanja kao što je trudnoća.

Tipični simptomi hemoroida uključuju:

  • intenzivnu svrbež zahvaćenog područja
  • bolove i iritaciju područja oko anusa
  • bolove tijekom pražnjenja crijeva
  • pojavu svijetle krvi i sluzi u stolici

Iako navedeni simptomi ne predstavljaju značajan zdravstveni problem, dugotrajno krvarenje može izazvati gubitak željeza i dovesti do razvoja anemije.

Kako olakšati simptome hemoroida?

Uvođenje jednostavnih promjena u prehrambenim navikama najbolji je način prevencije, ali i olakšavanja tegoba koje uzrokuju hemoroidi.

Na jelovniku bi se svakako trebale naći namirnice koje obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima, poput jabuka, krušaka, kupusnjača i mahunarki te mekinja i cjelovitih žitarica.

Bobičasto voće, kao što su borovnice, crni ribiz te višnje također može pomoći jer sadrži biljne spojeve proantocijanidine koji imaju blagotvoran utjecaj na jačanje krvnih žila. Ukoliko hemoroidi krvare, preporuča se posegnuti za namirnicama bogatim vitaminom K, primjerice tamnozelenim lisnatim povrćem.

Pažnju treba obratiti i na unos tekućine jer ona „omekšava“ stolicu te pomaže pražnjenju crijeva. Prednost treba dati vodi, juhama i čajevima, poput zelenog čaja, koji ujedno obiluje antioksidansima.

Također, preporuča se izbjegavati i namirnice koje mogu pogošati simptome, kao što su crveno meso i mesne prerađevine, procesirana hrana, čokolada, kava i alkohol te jaki začini.

Dodaci prehrani

Osim lagane prehrane s obiljem vlakana i antioksidansa, i određeni dodaci prehrani pokazali su se vrlo korisnima u liječenju simptoma hemoroida.

Hesperidin

Hesperidin je biljni spoj iz skupine bioflavonoida kojeg možemo pronaći u citrusnom voću, a pomaže boljoj funkciji krvnih žila te utječe na smanjenje upale.

Već dugi niz godina hesperidin se koristi u liječenju različitih tegoba povezanih s krvnim žilama (hemoroidi, varikozne vene i slaba cirkulacija), samostalno ili u kombinaciji s drugim citrusnim bioflavonoidima  (npr. diosminom).

Cilj jednog istraživanja objavljenog u časopisu International Journal of Gynaecology & Obstetrics bio je utvrditi učinkovitost i sigurnost upotrebe uzimanja kombinacije flavonoida (90% diosmina i 10% hesperidina) u liječenju unutarnjih hemoroida kod trudnica. U istraživanju je sudjelovalo 50 trudnica s akutnim hemoroidima, a rezultati su pokazali da je kod 66% ispitanica već nakon četiri dana uzimanja flavonoida došlo do smanjenja simptoma. Znanstvenici su zaključili da je uzimanje spomenute kombinacije flavonoida učinkovita i sigurna pomoć u liječenju hemoroida kod trudnica.

Indijski trputac

Ljuskice indijskog trputca (Plantago ovata), psyllium, djelotvoran su saveznik u održavanju zdravlja probavnog sustava.

Psyllium djeluje na način da povećava volumen i omekšava stolicu. Osim toga, uzimanje psylliuma utječe i na povećanje broja dobrih bakterija i proizvodnju vitamina K u debelom crijevu čime se sprječava konstipacija i daljnje širenje hemoroida.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Hepatogastroenterology, u kojemu je sudjelovalo 50 ispitanika s unutarnjim hemoroidima, pokazali su da je uzimanje psylliuma u razdoblju od 15 dana utjecalo na poboljšanje simptoma unutarnjih hemoroida.

Pošalji prijatelju na email

Komentari