Vitamini i minerali za zimsko doba

Datum objave: 05. 12. 2008.

O vitaminima i mineralima se uvijek najintenzivnije priča u zimsko doba. Već je dugo poznato da ti vrijedni nutrijenti imaju važnu ulogu u borbi protiv najčešćih „nuspojava“ hladnog vremena: učestalih bolesti te melankoličnog i depresivnog raspoloženja.

Zima je period kada je naš imunitet stavljen na kušnju. Prvo mjesto u obrani organizma, barem po reputaciji, zauzima vitamin C, stoga je u zimskim mjesecima poželjan povećani unos namirnica koje obiluju njime: citrusnog voća, kupusa (i svježeg i kiselog), kelja, brokule, i to osobito kada je gripa ili prehlada već nastupila. Naime, dostatni unos vitamina C može biti vrijedna pomoć u skraćenju trajanja prehlade i viroznih stanja.

Manje poznati, ali ne i manje važni saveznici snažnog imuniteta su i vitamini E, A, B6 te minerali:cink, željezo, bakar i selen. Poznato je da deficit željeza rezultira većom podložnošću infekcijama, dok cink, bakar i selen dokazano snaže imunitet. Unosom voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i sjemenka organizmu ćete osigurati i većinu ovih nutrijenata i tako ga pripremiti na borbu s infekcijama.

Magla, kiša i snijeg te kratki zimski dani nerijetko su uzrok lošeg i melankoličnog raspoloženja. Unos vitamina B skupine (osobito vitamina B1, B3, B6, B9 i B12) sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, pšeničnim klicama, kikirikiju, soji, grahu, grašku može biti od koristi u prevladavanju depresije. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B skupine pomažu pri otklanjunju posljedica hladnog vremena, grijanih prostorija te konstantnih kretanja između toplog i hladnog, a to je suha koža. Stoga, kako bi i zimi vaša koža bila lijepa, pripazite na dovoljan unos spomenutih namirnica.

Još je jedan vitamin na čiji je unos zimi potrebno obratiti pažnju, a to je vitamin D. Naše ga tijelo može samo sintetizirati pomoću sunčeve svijetlosti, ali budući da je zimi manje sunčanih dana, sunce je slabije, a i slojevi odjeće ograničavaju dopiranje sunčevih zraka do kože, moguć je nedostatak ovog vitamina. Vitamin D ima važnu ulogu u metabolizmu kalcija i fosfora, pa njegov deficit može biti rizični čimbenik razvoja osteoporoze. Prirodni izvori vitamina D uključuju jaja, masnu ribu poput lososa ili tune te obogaćeno mlijeko.

Zima je doba kada se najčešće poseže za vitaminsko – mineralnim pripravcima. Uvriježeno je mišljenje da zima oskudijeva kvalitetnim namirnicama pa je stoga potrebno posegnuti za dodatnim vitaminima i mineralima u obliku dodataka. No, iako siromašnija svježim voćem i povrćem i zima krije svoje adute poput primjerice kiselog kupusa ili citrusnog voća. Stoga zadovoljavanje potrebe na vrijednim vitaminima i mineralima ne bio smio predstavljati problem. Međutim, ako je prehrana iz bilo kojeg razloga manjkava na ponekim mikronutrijentima tada vitaminsko – mineralni dodaci prehrani pružaju vrijednu pomoć u borbi s boljkama hladnog i sumornog vremena.

dipl.ing. Sandra Krstev, nutricionist

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: minerali, vitamini,

Komentari