Petra Vlak

Datum objave: 25. 01. 2018.

Ove godine obilježavamo 12. Europski tjedan borbe protiv karcinoma vrata maternice (22. – 28. siječnja), stoga donosimo pregled nutrijenata koji mogu pomoći u borbi protiv razvoja ove zloćudne bolesti.

HPV je najčešća spolno prenosiva bolest, gdje se od 150 tipova, njih 40-ak prenosi spolnim putem. Iako je najčešće riječ o tzv. tihoj infekciji bez simptoma, koja često prolazi bez posljedica, oko 1% infekcija može, ako se ne liječi, prijeći u premaligne i maligne promjene koje mogu dovesti do karcinoma vrata maternice.

Uloga prehrane u prevenciji daljnjeg razvoja HPV-a

Infekcija HPV-om je glavni rizični čimbenik za razvoj karcinoma grlića maternice, iako infekcija sama po sebi nije dovoljna kako bi se bolest razvila. Učestala promjena spolnih partnera, korištenje oralnih kontraceptiva te pušenje najčešći su dodatni rizični čimbenici koji uzrokuju progresiju infekcije HPV-om u displaziju, a potom i razvoj karcinoma grlića maternice. U posljednjih desetak godina posebno je porastao interes za prevenciju humanog papiloma virusa i njegovih malignih promjena prehranom, odnosno određenim nutrijentima.

Još uvijek se ne zna mnogo o utjecaju prehrane na karcinogenezu. Nekoliko studija dokazalo je povezanost prehrambenih čimbenika i karcinoma vrata maternice, no konačni zaključci nisu još doneseni. Međutim, neke opće preporuke ipak su jasne, a većina njih odnosi se na povećan unos voća i povrća, odnosno namirnica bogatih folnom kiselinom, vitaminima A, C i E te beta-karotenom.

U nastavku donosimo popis nutrijenata koji mogu doprinijeti zdravlju ženskog reproduktivnog sustava i smanjiti rizik od karcinoma grlića maternice:

1) Folna kiselina

Poznato je da folna kiselina ima ključnu ulogu u sintezi i popravku DNA u procesu diobe stanica što potencijalno može utjecati na karcinogenezu.  Stoga i ne čudi da se pokazalo kako niske razine folne kiseline mogu rezultirati promjenama na DNA što olakšava „ugradnju“ genoma HPV-a u ljudski DNA.

Dodatno, deficit folne kiseline i vitamina B12  može dovesti do povećanja koncentracije homocisteina u organizmu, a smatra se da su povišene količine ove molekule bitan čimbenik razvoja karcinoma grlića maternice.

Epidemiološke studije potvrdile su hipotezu da folna kiselina također ima zaštitnu ulogu u prevenciji displazije cerviksa, a posljedično i razvoj karcinoma.

Preporučeni dnevni unos folne kiseline za žene reproduktivne dobi iznosi 400 mcg, koje je poželjno osigurati konzumacijom zelenog lisnatog povrća, mahunarki, naranča ili orašastog voća, kao što su bademi i lješnjaci.

2) Vitamini B skupine

Uz folnu kiselinu, istraživanja pokazuju da i drugi vitamini B skupine imaju zaštitnu ulogu u prevenciji karcinogeneze cerviksa. Studija objavljena 2003. godine u časopisu Cancer Causes and Control navodi kako žene kod kojih je utvrđen deficit vitamina B1, B2 i B12 imaju veći rizik za displaziju, a time i za razvoj karcinoma cerviksa. Prema rezultatima studije, žene koje su prehranom ili dodacima prehrani unosile otprilike trostruko više navedenih vitamina B skupine, imale su za i do 90 % manji rizik za displaziju cerviksa, u odnosu na žene koje su ove nutrijente uzimale u nedovoljnim količinama.

3) Antioksidansi

Studija objavljena 2010. godine u časopisu Nutrition and Cancer utvrdila je  povezanost između karcinoma grlića maternice i prehrambenog unosa antioksidansa, posebno vitamina A, C, E i beta-karotena.

Rezultati su pokazali kako povećani unos antioksidansa može smanjiti rizik razvoja karcinoma grlića maternice. Važno je naglasiti kako rezultati navode da je poželjan primarni izvor antioksidansa svježe voće i povrće. 

Osim navedenih antioksidansa, novija istraživanja u fokus stavljaju neke manje poznate antioksidanse. Rezultati istraživanja provedena s flavonoidima, luteoilinom i kvercetinom, pokazala su kako navedeni spojevi mogu inhibirati ekspresiju proteina koji sudjeluje u formaciji stanica karcinoma. Glavni izvori luteolina i kvercetina su crni čaj, kadulja, šipak, luk, jabuke, crno vino, maslinovo ulje, bobičasto voće, crvena paprika i heljda. 

4) Vitamin D

Novija istraživanja u fokusu imaju utjecaj vitamina D na razvoj karcinoma maternice. Vjeruje se kako vitamin D sprječava rast i širenje karcinogenih stanica u druga tkiva zbog čega se sve više istražuje njegova uloga u prevenciji različitih vrstama karcinoma. Prema rezultatima studije objavljene 2016. godine u  Journal of Experimental Therapeutics & Oncology, deficit vitamina D može biti jedan od rizičnih čimbenika za perzistenciju humanog papiloma virusa te povezane displazije cerviksa.

Zaključno, rezultati studija pokazuju protektivne učinke različitih nutrijenata, najviše antioksidansa, na razvoj bolesti. S obzirom na njihove dokazane blagotvorne učinke na žensko reproduktivne zdravlje, može se preporučiti njihov unos i to putem hrane, odnosno voća i povrća, kako bi uz vitamine i antioksidanse, u organizam unijeli i ostale vrijedne sastojke poput prehrambenih vlakana. Također, ne treba zaboraviti na dodatke prehrani koji imaju sve više znanstvenih dokaza o blagotvornom djelovanju. Jedan od njih je i kurkumin, koji pokazuje potencijalni zaštitni učinak od razvoja karcinoma grlića maternice kod žena koje su zaražene HPV-om. 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari