Vitaminoteka

Datum objave: 25. 03. 2020.

U doba pandemije korona virusa, kako bi zaštitili sami sebe, svoje najbliže, ali i cijelu društvenu zajednicu, vrlo je važno pridržavati se zadanih mjera i preporuka nadležnih tijela. Jedna od najjednostavnijih mjera je ona da ostanemo kod kuće te napuštamo svoje domove samo u isključivo nužnim situacijama. 

Rizici sjedilačkog načina života

Produženi boravak u kući može dovesti do pojačanog sjedilačkog ponašanja poput prekomjerne količine vremena provedenog sjedeći, ležeći, i to ne samo radi odmaranja, već i zbog drugih radnji poputigranja igrica, gledanja televizije te korištenja mobilnih uređaja. Svakodnevica nam se drastično mijenja, sve se manje krećemo što uzrokuje smanjenje dnevne energetske potrošnje pojedinca. Posljedično, karantena može dovesti do povećanog rizika od kroničnih nezaraznih bolesti, kao i potencijalnog pogoršanja istih kod već oboljelih osoba. Nadalje, javlja se velik rizik od pojave pretilosti, gubitka mišićne mase i mišićne snage, a postoji i mogućnost gubitka imunosne sposobnosti. U znanstvenom radu objavljenom u veljači ove godine, Chen i suradnici zaključili su kako bi u ovim neizvjesnim vremenima trebali biti tjelesno aktivni i kod kuće radi održavanja funkcije imunosnog sustava i zdravlja općenito.

Za portal trčanje.hr prof.dr.sc. Goran Marković, profesor kineziologije, prvostupnik kineziterapije i doktor osteopatije, navodi kako je posebno interesantan utjecaj tjelovježbe na infekcije respiratornog sustava vježbača. Također, govori kako je bitno istaknuti nekoliko epidemioloških studija koje su pokazale kako je redovito tjelesno vježbanje povezano sa smanjenom smrtnosti i pojavnosti gripe i pneumonije.

Vježbanje kod kuće

Izvođenje različitih jednostavnih i lakih vježbi kod kuće i više je nego prikladno za održavanje zadovoljavajuće razine kondicije pojedinca. Takvi oblici vježbanja mogu uključivati vježbe snage, vježbe ravnoteže, vježbe istezanja ili kombinaciju istih. Neki od primjera kućnih vježbi su hodanje po kući, podizanje i nošenje namirnica, naizmjenični iskoraci, penjanje stepenicama, ustajanje i sjedanje sa i na stolac, čučnjevi uz stolac, trbušnjaci i sklekovi. Uz to, treba uzeti u obzir i tradicionalne vježbe poput joge koje ne zahtijevaju opremu, iziskuju malo prostora i mogu se vježbati u bilo kojem trenutku. Kako navodi trcanje.hr „Uz brojne druge dobrobiti, dokazano je kako sustavno prakticiranje joge (kombinacija asana, pranajame i meditacije) pospješuje rad imunosnog sustava čovjeka te smanjenje kronične upale u organizmu“.

Pomoć tehnologije

Ako vam nedostaje ideja, motivacije i znanja kako pravilno izvoditi pojedine vježbe, i tu možete doskočiti ovome problemu.

U današnje doba dostupni su nam razni sadržaji koji se fokusiraju na poticanje tjelesne aktivnosti putem interneta, mobilnih aplikacija i televizije, a mogu biti od velike koristi.

To su prikazi vježbanja u obliku slika i video zapisa, motivirajućih dnevnih i tjednih „izazova“, a upravo ovi alati mogu pridonijeti održavanju tjelesne funkcije i mentalnog zdravlja tijekom ovog kritičnog razdoblja.

Zaključno, pokušajte iz novonastale situacije izvući ono najbolje. Ako do sada niste imali vremena za svakodnevnu tjelesnu aktivnost, u ovakvoj izvanrednoj situaciji zasigurno ćete moći odvojiti veći dio dana za sebe. Samim time ćete si učiniti ove monotone dane zanimljivijima, raspoloženje će vam se popraviti, a tijelo će vam biti neizmjerno zahvalno.

Izvori:
Chen P, Mao L, Nassis GP, Harmer P, Ainsworth BE, Li F. Wuhan coronavirus (2019-nCoV): Theneed to maintainregularphysicalactivitywhiletakingprecautions. J Sport Health Sci. 2020;9:103-104

http://www.trcanje.hr/vaznost-i-utjecaj-tjelovjezbe-i-prestanka-vjezbanja-na-zdravlje-i-imunoloski-sustav-covjeka/13306/

Pošalji prijatelju na email

Komentari