Vitaminoteka

Datum objave: 21. 08. 2023.

Bez vode nema života i svi smo svjesni ozbiljnih posljedica akutnog manjka vode. Međutim, čak i blagi nedovoljni unos vode može ostaviti negativne posljedice na organizam ako je on dugoročan.

Preporuke za unos vode kod djece

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kao preporučeni unos vode navodi 1900 mL/dan za djevojčice dobi 9-13 godina te 2100 mL/dan za dječake iste dobi. Naravno, ove su preporuke samo orijentir za osiguravanje adekvatnog stupnja hidracije, a stvarne individualne potrebe ovise o tjelesnoj masi, prehrani, unosu soli, tjelesnoj aktivnosti, temperaturi zraka, stopi znojenja, itd.

Preporuke za unos vode se mogu izraziti i s obzirom na unos energije pa je preporuka količine mililitara vode jednaka unosu energije: dijete čije su dnevne energetske potrebe oko 2000 kcal dnevno treba osigurati oko 2000 mL vode.

Poželjni izvori vode

Uz vodovodnu vodu, poželjni izvori vode su mlijeko, svježe voće i povrće i 100%-tni voćni sokovi bez dodanog šećera. Npr. preporučenih 1900 mL vode se može osigurati cjelodnevnim obrokom koji uključuje: tri čaše vode, šalicu jogurta, jedno serviranje ribe ili mesa, jedno serviranje tjestenine, jednu naranču, jednu bananu, dva kivija, tri mrkve i tanjur juhe od rajčice. Pritom je navedeni cjelodnevni obrok mogao dodatno uključivati i, primjerice, tri kriške kruha što bi značilo dodatnih 50 mL vode.

Nezdravi napitci za djecu

Ono što roditelji svakako trebaju izbjegavati u ponudi tekućina svom djetetu su napici s dodanim šećerom budući da povećavaju rizik od prekomjerne tjelesne mase, istiskuju poželjniju hranu iz prehrane, negativno utječu na dugoročni odabir hrane te se ne uklapaju u obrazac pravilne prehrane.

Znanstvenici se slažu da djeca ne bi trebala unositi više od 10% energije porijeklom iz dodanih šećera.

To bi značilo da dijete u dobi 4 do 8 godina kojemu dnevno treba 1600 kcal ne bi trebalo unijeti više od 130 kcal iz šećera odnosno 32 grama ili 6 žličica. Za usporedbu, samo jedna velika čaša popularnog gaziranog napitka tamne boje, sadrži čak 39,2 grama ili skoro 8 žličica šećera. Dodatna opasnost koja vreba iz šarenih zaslađenih sokova i drugih napitaka su bojila koja uzorkuju povećanu hiperaktivnost i druge poremećaje ponašanja u djece. Posebno treba obraditi pozornost na sunset yellow FCF (E110), quinoline yellow (E104), carmoisine (E122), allura red (E129), tartrazine (E102) i ponceau 4R (E124).

Kako potaknuti dijete na adekvatnu hidraciju

Ostatak članka pročitajte na petica.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari