Datum objave: 31. 03. 2010.

Ako vam je dosadilo klasično prejedanje za Uskrs nakon čega slijedi grižnja savjesti zbog silnih unešenih kalorija i masnoća, zašto ne probate nešto novo? Unaprijedite svoju uskršnju gozbu zdravima notama po preporuci trgovina [url="http://www.biobio.com.hr/posts.aspx?PageID=1&cmsID=1"]bio&bio[/url].

Što inače jedemo za Uskrs, a možda ne bismo trebali?

Šunka i jaja

Tradicionalno u uskršnjoj košari glavnu riječ vode šunka i jaja, a njihovu pratnju čine mladi luk, hren i u zadnje vrijeme vrlo popularna francuska salata. U takvoj se košari nalazi pozamašna „svota“ kolesterola, zasićenih masti i soli. Za osobe koje pate od povišene razine kolesterola i triglicerida u krvi zatim hipertenzije i bolesti srca i krvnih žila, ali i za one koji općenito paze na zdravlje, mudrije bi bilo izabrati Viana dimljeni tofu i tofu kobasice jer ne sadrže štetne zasićene masnoće te su znatno siromašnije solju. Osmislite kraljevske kombinacije od zdravih narezaka za zadovoljstvo vaših najdražih.

Nije tajna da Uskršnja jela obiluju masnoćama, što prirodno sadržanim, što dodanim. Također je poznato da pretjeran unos zasićenih masti leži u podlozi kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, pa čak i malignih bolesti. S druge strane, nezasićenim masnim kiselinama pripisuje se cijeli niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Stoga, je pri pripremi raznih delicija uputno posegnuti za zdravim izvorima masnoća, prvenstveno kvalitetnim maslinovim i suncokretovim uljem.

Svi već znaju koliko je maslinovo ulje kao izvor nezasićenih masnih kiselina vrijedna namirnica. Redovita konzumacija maslinovog ulja pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva hladnim prešanjem zadržava maksimalan sadržaj blagotvornih sastojaka kao što su klorofil, karotenoidi i antioksidansi. Ekološki certifikat jamči da su kulture za proizvodnju ulja uzgojene bez dodataka pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva. Najprikladnija ambalaža za pohranu ulja je staklo jer je inertno i ne reagira s komponentama ulja. Također, tamna ambalaža štiti ulje od oksidacije koja uzrokuje njegovo kvarenje. Kako bi maksimalno iskoristili sve blagodati kvalitetnog maslinovog ulja preporučamo da posegnete za Rapunzel hladno prešanim maslinovim uljem.

Da bi se organizmu osigurao potpun raspon potrebnih masnih kiselina valja posegnuti i za suncokretovim uljem. Suncokretovo ulje je najzastupljenije ulje u prehrani, a predstavlja bogat izvor nezasićenih masnih kiselina i vitamina E i pri samom je vrhu visoko vrijednih biljnih ulja. Stabilno je pri visokim temperaturama pa je idealno za pripremu uskršnjih pečenja. Posebnu kategoriju vrijednog ulja čini visoko oleinsko suncekrotovo ulje u kojem sadržaj blagotvornih mononezasićenih masnih kiselina premašuje 80 %. Takvo ulje, baš poput maslinovog ulja, ima povoljan učinak na razinu kolesterola u krvi štiteći time srce i krvne žile od negativnih promjena. Suncokretovo ulje proizvedeno hladnim prešanjem, a čuvano u tamnoj staklenoj ambalaži i sa dodijeljenim eko certifikatom predstavlja kvalitetan i pametan izbor za pravilnu prehranu. Za zdraviji Uskrs potražite visoko oleinsko suncokretovo ulje u svim bio&bio trgovinama.

Omiljena i istovremeno omražena francuska salata ovaj Uskrs ne treba zabrinjavati vaše krvne žile i liniju. Pripremite je od Vitaquelle majoneze bez jaja i tako smanjite unos nepoželjnih masnoća.

Uskršnja peciva i kolači
Svaka domaćica dobro zna koliko je važan odabir prave vrste masnoće za izradu finih blagdanskih kolača, peciva, krema i raznih drugih slastica. Postoji vječna dilema oko toga što odabrati: maslac ili margarin. Bilo da se radi o boljem odabiru za zdravlje ili za kolače, kupite li kvalitetni margarin nećete pogriješiti. Vitaquelle margarini su mekani margarini koji ne sadrže transmasne kiseline štetne za zdravlje. Proizvedeni su postupcima hladne ekstrakcije, a izrađeni su od biljnih ulja i masnoća iz organskog uzgoja bez dodatka soli. Jedno serviranje maslaca sadrži 7 g zasićenih masti i 30 g kolesterola dok serviranje margarina sadrži samo 2 g zasićenih masti. Margarin je bogat nezasićenim mastima, ne sadrži kolesterol i obogaćen je vitaminima topivim u mastima.

Neizostavan dio tijesta je i prašak za pecivo. Jeste li znali da se u prašku za pecivo može naći aluminij? Aluminij je neesencijalni element koji se u ljudskom tkivu nalazi u vrlo malim količinama. Prirodno se nalazi u hrani, a ljudi ga unose i putem prehrambenih aditiva i kontaktom hrane s aluminijskom folijom, priborom i posudama za kuhanje. Iako upotreba aluminijevih spojeva kao prehrambenih aditiva nije proglašena štetnom od nadležnih tijela, smatra se da nema dovoljno podataka o količini aluminija u namirnicama pa ni o njegovom ukupnom unosu hranom kako bi se točno procijenila ukupna izloženost. U prašcima za pecivo koristi se natrijev aluminijev fosfat koji u reakciji sa natrijevim bikarbonatom uzrokuje dizanje tijesta. Ako ste igrač na sigurno, odlučite se za korištenje praška za pecivo bez dodatka aluminija.

Probajte uvesti i neke novitete u izradi slastica. Zamijenite bijeli šećer sa sirupom agave. On se proizvodi od meksičke biljke Blue Agave Tequilana Weber (plava agava). Bogat je fruktozom (oko 90%), a ostalo čini glukoza. Za razliku od bijelog šećera koji sadrži samo „prazne“ kalorije, ovaj sirup sadrži i vrijedne vitamine i minerale. Prati ga blagi okus i vrlo niski glikemijski indeks što drugim riječima znači da ima slab utjecaj na razinu šećera u krvi. Zbog toga je agavin sirup idealan za dijabetičate te osobe koje paze na liniju i žele najbolje za sebe.

Ako nemate dovoljno vremena sami ispeći blagdanske kolače, neka vas ne peče savjest. Tu je bio&bio koji ih je ispekao za vas. Novi kolači su za prste polizati, a ne sadrže aditive i konzervanse. Sastojci su ekološkog porijekla, a sve su slastice zaslađene šećerom ili prirodnim zaslađivačima. U ponudi se nalaze razni sitni kolači, torte od čokolade i vanilije, kokos delicija, čoko fit, bio krenzl, pita od jabuka pa smo sigurni da ćete među odličnim ekološkim kolačima pronaći nešto za sebe.

Proljetne juhe i salate s certifikatom
O voću i povrću koje kupujemo na tržnici često ne znamo ništa. Odakle dolaze i da li su i u kojoj mjeri tretirani agrokemikalijama. Brojni pesticidi, herbicidi i ostale kemikalije imaju štetan učinak na naše zdravlje, osobito zdravlje mališana. S druge strane, ekološki uzgojeno voće i povrće ne sadrži pesticide i herbicide, nije štetno za naš okoliš, a vjeruje se i da sadrži više hranjivih tvari. Iz bio&bio riznice proizvoda iz ekouzgoja dolazi nam povrće, među ostalim i mrkva, grašak i krumpir lišeno štetnih kemikalija. Eko certifikat dobili su ispunivši stroge uvjete uzgoja. Iskoristite blagodati netaknute prirode i napravite ukusne proljetne juhe prepune povrća ili blagdansku francusku salatu s eko kiselim krastavcima i Vitaquell majonezom bez jaja.

Istraživanja pokazuju da krumpir, jedna od najčešćih namirnica u našoj prehrani, u velikoj mjeri apsorbira štetne agrokemikalije i to ne samo tijekom uzgoja, već i tijekom skladištenja. Kako bi sebe i svoje bližnje zaštitili od desetaka kemikalija u bio&bio trgovinama potražite ekološki krumpir. Ispecite mladi ekološki krumpir u pećnici ili napravite finu krumpir salatu i pritom se osjećajte sigurni da ne unosite toksine.

Fino vino
U zdravu uskršnju trpezu svakako se uklapa i vino. Brojna istraživanja pokazuju mnogostruke zdravstvene blagodati umjerene konzumacije alkohola, osobito vina U trgovinama bio&bio možete pronaći četiri vrste eko vina proizvođača Rapunzel i to Chianti, Cabernet, Sivi Pinot i Chardonnay. Uz ekološki certifikat koji jamči da prilikom uzgoja sorti grožđa nisu korišteni pesticidi, organska vina ne sadrže dodane sulfate i konzervanse.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uskršnje aktivnosti u bio&bio u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku:

[u]Akcija u [url="http://www.biobio.com.hr/posts.aspx?PageID=1&cmsID=1"]bio&bio [/url][/u]: ususret Uskrsu u trgovinama bio&bio pripremili su za vas brojna iznenađenja.

Od 29.3 do 4.4. dođite na degustaciju istarskog ekološkog vina Teran i Repro Eko vege zagrebački odrezak

29.3 - 4.4 2+1 akcija za kupnju istarskih autohtonih vina Teran

do 4.4. iskoriste priliku da za kupljeni ajvar i krastavce EKOZONA dobijete gratis paprika punjena kupusom

Kao poklon za Uskrs očekuje Vas i prigodna akcijska prodaja odabranih proizvoda - popust 10-20 % za:
- Majoneza biljna Vitaquell 250g
- tofu kobasica Jumbos 275g
- tofu salama narezana Velami
- pšenični čevapčići 200g
- Čokoladne bubamare 5g
- Šećer smeđi bio&bio 500g
- Badem bio&bio 200g
- Grožđice bio&bio 200g
- Grožđice bio&bio 400g
- Marelice suhe bio&bio 200g
- Seitan dimljeni Repro
- Vege zagrebački odrezak Repro eko

Sretan Uskrs!

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bio&bio,

Komentari