Vitaminoteka

Datum objave: 21. 06. 2023.

Grčka kuhinja nudi širok izbor ukusnih jela i može pružiti pravu kulinarsku avanturu jednako osobama koji su strasni ljubitelji mesa, kao i vegetarijancima.

Grčka kulinarska tradicija postoji preko 4000 godina, a čak i prva pisana kuharica, iz 330.g. prije Krista potječe iz Grčke i upozorava nas da je kulinarstvo znak civilizacije zemlje. Jednako kao i na većinu nacionalnih kuhinja, i na grčku kuhinju su određen utjecaj imali običaji susjednih zemalja.

Ono što grčku tradicionalnu kuhinju izdvaja od ostalih nacionalnih kuhinja, kombinacija je nekoliko čimbenika:

  • jedinstvenih sastojaka koji se koriste u kuhinji
  • grčke filozofije objedovanja
  • okruženja u kojemu se servira hrana

Osnovni sastojci grčke kuhinje

Četiri stvari odlikuju grčku kuhinju: sastojci koji moraju biti svježi, «pametna» uporaba začina, čuveno grčko maslinovo ulje te povrće i bilje.

Grčko maslinovo ulje zahtjeva poseban spomen. Prisutno je u gotovo svim grčkim jelima, i to u većini jela u obilnim količinama. Izvanredne je kvalitete i veoma dobro za zdravlje.

Zbog klimatskih prilika koje vladaju u Grčkoj, uzgoj povrća i voća je ograničen. Stoga je u kuhinji naglasak samo na ono povrće i voće koje u takvim uvjetima prirodno uspijeva, no zato je ono puno okusa i arome. Oduševit će Vas okus grčkih rajčica, bijelog i crvenog luka, mrkvi, salate, peršina, a posebice aroma svježega voća: grožđa, marelica, breskvi, dinja, lubenica i trešanja.

Bilje, koje većina Grka prikuplja po obližnjim travnjacima i planinama, glasovito je po svom okusu, mirisu i ljekovitim svojstvima. U mnogim grčkim jelima oduševit će Vas aroma origana, majčine dušice, ružmarina.

S obzirom da grčki pašnjaci obiluju biljem, janjetina i kozletina, vodeći grčki mesni specijaliteti, imaju jedinstven okus i aromu. Plodovi mediteranskog mora vrlo su ukusni. Bistro i ribom puno Egejsko i Jonsko more osigurava bogatu i hvalevrijednu riblju trepezu.

I na kraju, ukoliko se nađete u Grčkoj, ne zaboravite kušati sireve, posebice feta sir.

Grčka filozofija

Grci veliku pažnju obraćaju obitelji, prijateljima, rodbini, a objedovanje sa njima duboko je ukorjenjen društveni običaj. Grčka riječ simpozij, stara kao i sama Grčka, doslovno prevedena znači piće sa društvom.

Tipična atmosfera koja vlada u grčkim restoranima, tavernama, i domaćim kuhinjama uključuje opuštenost, neformalnosti i jednostavnost.

Pripremanje hrane, s druge strane, ima svoja «sveta» pravila. Dobar kuhar uživa ogromno povjerenje i poštovanje u svom okruženju.

Okruženje

Kada jednom popijete čašu vina, na obalama grčkog mora, na jednom od egejskih otoka, u sjeni drveta i uz ukusan zalogaj ribe sa žara, teško ćete drugdje doživjeti istu eksploziju okusa i mirisa.

Okus grčke kuhinje, kombinacija onoga što jedeš i gdje jedeš, ne može se ponoviti ili izvesti negdje drugdje. To je jednostavno nešto što se može naći i u čemu se može uživati samo u Grčkoj.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana, putopis,

Komentari