Datum objave: 19. 09. 2007.

Ideja da postoji veza između prehrambenih aditiva i problematičnog ponašanja u djece datira još iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su neka istraživanja povezala promjene u općoj prehrani sa povećanim brojem hiperaktivne djece. I iako istraživanja koja su uslijedila nisu potvrdila spomenutu vezu, rasprave o toj popularnoj temi ni danas ne jenjavaju.

Svojevrsnu zabrinutost među stručnjacima podiglo je novo istraživanje objavljeno u najnovijem broju časopisa The Lancet. Rezultati studije ukazuju da su umjetne boje i konzervansi u hrani zaslužni za pojavu hiperaktivnosti u djece.

U spomenutom istraživanju, znanstvenici sa Sveučilišta u Southamptonu u Velikoj Britaniji su promatrali utjecaj različitih napitaka kojima su dodane umjetne boje i aditivi na 153 trogodišnjaka te 144 djece u dobi od 8 i 9 godina. Mališani su dobivali ili napitke s mješavinom umjetnih boja uobičajno prisutnih u slatkišima i sokovima ili placebo. Napitci su sadržavali dvije različite mješavine umjetnih boja i aditiva. Prva je mješavina sadržavala umjetne boje, uključujući Sunset Yellow (E110), Tartrazine (E102), Carmoisine (E122), Ponceau 4R (E124) i konzervans natrijev benzoat (E211), dok je druga mješavina sadržavala prehrambene aditive Quinoline Yellow (E104), Allura red (E129), Sunset Yellow (E110), Carmoisine (E122), i konzervans natrijev benzoat (E211).

Rezultati su pokazali negativan utjecaj obje mješavine aditiva na ponašanje starije djece (osmogodišnjaka i devetogodišnjaka), dok je u trogodišnjaka uočena pojačana hiperaktivnost unosom prve mješavine aditiva. Na drugu su mješavinu prehrambenih aditiva trogodišnjaci različito reagirali.

Autori studije su zaključili kako umjetne boje i/ili konzervans natrijev benzoat dovode do pogoršanja simptoma hiperaktivnosti u djece u dobi od 3 te 8 do 9 godina.

Neki znanstvenici osporavaju rezultate istraživanja provedenog na Sveučilištu u Southamptonu, smatrajući da se oni ne mogu primjeniti iz razloga što se reakcija na hranu razlikuje od djeteta do djeteta. Na pitanje je li uputno izbaciti aditive iz prehrane djeteta sa problemom hiperaktivnosti, većinom zauzimaju neutralan stav, tvrdeći da neće odmoći, ali i da vjerojatno neće pomoći.

I dok američki znanstvenici ovo znanstveno istraživanje smatraju nedovoljnim dokazim za bilo kakve promjene, FSA (Food Standards Agency) u Velikoj Britaniji je već izdala nove preporuke o određenim aditivima te savjetuje roditeljima čijoj je djeci dijagnosticiran hiperaktivni poremećaj da izbace umjetne boje iz djetetove prehrane.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari