Vitaminoteka

Datum objave: 04. 09. 2023.

Bol, grčevi i neugoda tijekom menstruacije normalna su pojava međutim, jaku bol koja onemogućuje provođenje svakodnevnih aktivnosti ne bismo trebali smatrati normalnim stanjem.

Bolna menstruacija naziva se još i dismenoreja i postoje dva tipa dismenoreje: primarna i sekundarna. Primarna dismenoreja odnosi se na bol neposredno prije i tijekom menstruacije, dok sekundarna dismenoreja predstavlja pojavu menstrualne boli kasnije u životu i podrazumijeva organsku bolest kao razlog nastanka bolnih menstruacija poput endometrioze, adenomioze, fibroma ili mioma i upale zdjelice. Primarna dismenoreja uzrokuje nelagodu i bol tijekom menstruacije, uključujući grčeve u donjem dijelu trbuha, koji se ponekad šire prema donjem dijelu leđa ili bedrima. Ovi simptomi mogu značajno utjecati na kvalitetu života žena koje pate od ovog stanja.

Trenutno dostupne metode liječenja dismenoreje uključuju nesteroidne protuupalne lijekove i oralne kontracepcijske pilule. Međutim, obje opcije mogu uzrokovati značajne nuspojave poput peptičkih ulkusa, hormonalnih problema i poteškoća s ostvarivanjem trudnoće.

Prirodne metode ublažavanja simptoma dismenoreje

Prirodne metode koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma bez upotrebe lijekova su tjelovježba i konzumacija primjerice đumbira, cimeta, kurkumina, ribljeg ulja i određenih vitamina i minerala.

Vitamin D ima dokazana protuupalna svojstva zbog čega se ovaj vitamin ističe kao jedan od potencijalno korisnih dodataka prehrani kod dismenoreje. Osim protuupalnog djelovanja, činjenica da je gen receptora vitamina D (VDR) uključen u patogenezu menstrualne disfunkcije također ukazuje da vitamin D igra važnu ulogu u ženskom zdravlju.

Kako bi se procijenila učinkovitost vitamina D u ublažavanju primarne dismenorejske boli, proveden je sustavan pregled i meta-analiza dostupnih slučajno kontroliranih studija (RCT). Tim istraživača koristio je sedam baza podataka, uključujući PubMed, Medline i Web of Science, koristeći stroge kriterije uključivanja i relevantne ključne riječi. Ukupno je pronađeno devet odgovarajućih RCT-ova objavljenih u posljednjih deset godina.

Rezultati su pokazali da uzimanje dodataka vitamina D značajno smanjuje simptome boli povezane s dismenorejom. Naročito su razine boli bile značajno niže kada je prosječna tjedna doza vitamina D bila veća od 50 000 IU.

Nadalje, primijećeno je da se simptomi ublažavaju bez obzira na trajanje doze i interval ako se konzumira više od 50 000 IU tjedno tijekom osam tjedana.

Mehanizam djelovanja vitamina D

Mehanizam djelovanja vitamina D povezan je s regulacijom priljeva kalcija u mišićima. Kalcij ima ulogu stabilizatora koji može regulirati živčane signale i povezane simptome dismenoreje. Vitamin D, poznat i kao kalciferol, može modulirati razine prostaglandina (PG) i kalcijevu homeostazu, što doprinosi ublažavanju simptoma dismenoreje.

Rezultati ukazuju na jasnu povezanost između vitamina D i boli povezane s dismenorejom. S obzirom na visoku učestalost žena koje pate od ovih simptoma i one s nedostatkom vitamina D, ovo istraživanje ističe potencijalnu korist suplementacije kao učinkovite opcije kliničkog liječenja.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Literatura:

Chen Y-C, Chiang Y-F, Lin Y-J, Huang K-C, Chen H-Y, Hamdy NM, Huang T-C, Chang H-Y, Shieh T-M, Huang Y-J, et al. Effect of Vitamin D Supplementation on Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2023; 15(13):2830.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolna menstruacija, menstruacija, žensko,

Komentari