Datum objave: 18. 07. 2011.

Školjke su namirnica koju većina ljudi konzumira tek povremeno, u posebnim prilikama. U nutritivnom smislu, školjke su vrijedan izvor mnogih mikronutrijenata, a ujedno su niskokalorične. Prosječno sadrže tek 40 – 80 kcal u 100 g jestivog dijela školjke. Osiguravaju visokovrijedne bjelančevine i imaju dobar profil masti.

Iako su načelno siromašne mastima, vrijedan su izvor dragocjenih omega 3 masnih kiselina koje imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila. Riba, školjke te drugi plodovi mora jedinstven su izvor omega 3 masnih kiselina u obliku EPA i DHA. Te masne kiseline imaju blagotvoran učinak na kognitivne funkcije te štite od kroničnih upalnih bolesti i karcinoma. Znanstvenici su izračunali da bi se unosom šest kamenica srednje veličine 5-7 puta mjesečno postigao unos omega 3 masnih kiselina dovoljan za blagotvoran učinak.

Osim što sadrže vrijedne masti, školjke su odličan izvor vitamina B12, koji je važan za zdravlje živčanog sustava i crvene krvne stanice. Primjerice, 85 g ili devet prnjavica zadovoljava čak 1400 % dnevnih potreba za vitaminom B12.

Školjke su također izvrstan izvor cinka, kojim posebice obiluju kamenice. Šest kamenica sadrži 27 mg, što je priblizno 181 % dnevnih potreba. Školjke su dobar izvor minerala željeza, a primjerice 85 g dagnji sadrži 6 mg željeza ili 60 % preporučenih dnevnih potreba. Mnoge vrste školjaka ujedno su izvor magnezija, kalija i vitamina C, a kamenica je bogata i vitaminom A.

Sirove školjke zahtijevaju oprez
Poznato je i da školjke imaju negativnu reputaciju zbog sadržaja kolesterola i natrija. Međutim, budući da su siromašne zasićenim mastima bolji su izbor od životinjskog mesa bogatog kolesterolom. Nadalje, ponekad ih nazivaju i "čistačima mora" jer dnevno filtriraju 56 do 75 litara mora kao normalni dio metabolizma. Ako je more onečišćeno mikroorganizmima, školjke mogu biti kontaminirane i izazvati trovanje ukoliko se konzumiraju nedovoljno termički obrađene. Stoga je prilikom konzumacije sirovih školjaka važno voditi brigu o porijeklu.

Upravo se kamenice jedu sirove, tek s nekoliko kapi limunovog soka, kao vrhunski gastronomski doživljaj. Kamenice se često opisuju i kao moćan afrodizijak, dijelom kao rezultat drevnih tradicijskih priča, a dijelom zbog činjenice da su iznimno bogate cinkom. Taj mineral često nedostaje u prehrani modernog čovjeka, te se njihovom konzumacijom popravlja nutritivni i zdravstveni status, a time i spolni nagon. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se cink obilato izlučuje iz organizma spermom, prilikom ejakulacije, a potreban je i pri sintezi testosterona. Testosteron je muški spolni hormon, nužan za pravilnu spolnu funkciju svakog muškarca, a neki znanstvenici smatraju da sudjeluje i u stimulaciji ženskog libida.

Riba i školjke čuvaju oči
Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2 500 ispitanika dobi 65 do 84 godine je otkrilo kako unos ribe i školjaka bogatih omega – 3 masnim kiselinama štiti oči od poremećaja zvanog makularna degeneracija.

Makularna degeneracija je kronična bolest oka povezana sa starenjem koju obilježava istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu.

Znanstvenici su zabilježili da postoji statistički velika vjerojatnost kako osobe kojima je dijagnosticirana uznapredovala makularna degeneracija ne unose dovoljno ribe i školjaka prehranom i zaključili kako unos omega – 3 masnih kiselina ostvaruje protektivan učinak na oči.

Studija je objavljena u časopisu Ophthalmology.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari