Sandra Krstev Barać

Datum objave: 26. 01. 2015.

Hrana je jedna od najsnažnijih ovisnosti u kojoj se nerijetko pretjeruje i na koju trošimo velik dio novca. 

To posebno dolazi do izražaja u vrijeme blagdana kada se prednost daje visokokaloričnoj hrani, kolačima i sličnim „prehrambenim grijesima“ Bilo bi prilično radikalno savjetovati susprezanje od blagdanskih poslastica budući da je ovakvo ponašanje duboko tradicijski ukorijenjeno, iako nam pretjerivanja mogu zadati tegobe poput migrena, probavnih smetnji i povišene razine masnoća u krvi. Također, blagdanska neumjerenost ostavlja posljedice i na našem struku - istraživanja pokazuju da upravo zbog božičnih slavlja u Novu godinu ulazimo prosječno i do 2 kg teži.

Postblagdanski menu
Blagdani i blagdanske delicije su prošlost, sada je vrijeme za povratak na laganu mediteransku prehranu temeljenu na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima.

Od voća prednost imaju jabuke, kruške i grejp jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.

Sada je pravi trenutak i za maštovite povrtne salate. Prvaci u čišćenju jetre i olakšavanju njene detoksikacijske zadaće su tamno zeleno lisnato povrće poput špinata ili blitve te povrće iz porodice kupusnjača poput cvjetače, brokule, prokulica, kupusa, kelja. Ovo povrće obiluje klorofilom koji je poznati “čistač” jetre i krvi.

Riba je idealna namirnica za postblagdansko razdoblje ne samo zbog niske energetske vrijednosti te profila masti koje sadrži, već i zbog lake probavljivosti. Naime, zbog vrlo niskog sadržaja vezivnog tkiva i prirode proteina koja su uglavnom kratka mišićna vlakna, mala je vjerojatnost da će se nakon konzumacije ribe javiti osjećaj „težine“ u želucu.

U svakodnevnu prehranu valja uvrsti i fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike jer će oni ubrzati „uspavanu“ probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji.

Juhe i variva
Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se kumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva.

Osim juha i variva s korjenastim povrćem prehrambeni oporavak ubrzat će i juha od rajčice koja predstavlja odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima „pune ruke posla“ s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila.

Zaboravite na restriktivne dijete
Iako su radikalne detoksikacije popularne, poput onih voćnim sokovima gdje se blagdanski prehrambeni grijesi pokušavaju „isprati“ konzumiranjem voćnih sokova i ničega više, trebalo bi ih izbjegavati. Naime, takvi detoksikacijski programi imaju vrlo nisku energetsku vrijednost što dovodi do usporavanja metabolizma i lakog nakupljana dodatnih kilograma jednom kada se vrati na uobičajnu prehranu.

Mudro protiv „kamena“ u želudcu
Ukoliko vas muči usporena probava, u prehranu uključite papaju i ananas ili dodatke prehrani na bazi ovih namirnica, jer sadrže enzime (papain i bromelin) koji potiču probavu. Pomoći će i komorač koji se koristi u kulinarstvu još od davnina kao lijek za lošu probavu. Komorač poboljšava probavu i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sastavu eteričnih ulja potiče lučenje probavnih enzima. Poznat je i kao sredstvo koje smanjuje vjetrove u crijevima.

Primjer postblagdanskog jelovnika

Doručak

 • Muesli sa probiotičkim jogurtom
 • Čaj od koprive

Međuobrok

 • Voćna salata: jabuke, kruške, ananas i grejp
 • Čaj od hibiskusa

Ručak

 • Varivo od graha i kiselog kupusa
 • Integralni kruh sa sjemenkama

Međuobrok

 • Salata načinjena od rikule, cikle, celera, komorača i mozzarelle začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom
 • Zeleni čaj

Večera

 • Bistra juha od brokule, mrkve i cvjetače
 • Srdelice pečene u pečnici s crvenim lukom i kaparima
 • Blitva s dodatkom češnjaka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Sandra Krstev Barać, mag. nutr.

Tekst objavljen na portalu Zdravo budi!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: detoksikacija,

Komentari