Vitaminoteka

Datum objave: 06. 05. 2020.

Artritis u većini slučajeva predstavlja upalnu bolest. Kada zglobovi nateknu, postanu crveni i vrlo topli na dodir, to znači da su u tijelu trenutno aktivni upalni procesi.

Uzroci pojave ovog neugodnog i bolnog stanja za sada nisu u potpunosti rasvijetljeni, ali se smatra da, osim dobi, važnu ulogu imaju i debljina, genetska predispozicija te spol.

Naše prehrambene navike i hrana koju jedemo mogu imati veliki utjecaj na artritis. Naime, pažljivim odabirom namirnica možemo smanjiti upalno stanje i kontrolirati simptome artritisa, a „zlatnu medalju“ u kategoriji zaštitnice od upalnog stanja kod artritisa zasluženo nosi mediteranska prehrana.

Znanost je tako potvrdila da prakticiranje mediteranskog modela prehrane može pomoći smanjiti bolove i ukočenost u zglobovima, kao i općenito unaprijediti zdravlje osoba koje boluju od artritisa.

Mediteranska prehrana pruža obilje namirnica koje sadrže ključne protuupalne spojeve, a među njima se posebno ističu esencijalne omega – 3 masne kiseline koje nalazimo u plavoj ribi, kao što je tuna.

Tuna – riznica blagotvornih omega-3 masnih kiselina

Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica – dobar je izvor proteina, minerala i vitamina B skupine, no vjerojatno je najpoznatija kao jedan od najvrjednijih izvora omega – 3 masnih kiselina, a u koje ubrajamo znamenite eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu.

Omega – 3 masne kiseline izuzetno su poželjne masti u prehrani osoba s artritisom, ali i drugim upalnim stanjima. Pokazalo se kako EPA i DHA mogu smanjiti proizvodnju upalnih spojeva koji razaraju hrskavicu, što ih čini moćnim oružjem u borbi protiv simptoma artritisa. Ove vrijedne masne kiseline u našem tijelu međudjeluju sa imunosnim stanicama leukocitima i enzimima citokinima koji igraju važnu ulogu u upalnom odgovoru.

Protuupalni učinak omega – 3 masnih kiselina nije nam samo od koristi kod olakšanja simptoma artritisa, već i u prevenciji drugih bolesti povezanih s upalnim stanjem, kao što su bolesti srca.

To je vrlo važno ako uzmemo u obzir da su ove vrste bolesti vrlo često istovremeno prisutne u organizmu. Omega – 3 masne kiseline mogu utjecati na smanjenje razine triglicerida u krvi, povećati razinu dobrog, HDL kolesterola, kao i lagano utjecati na smanjenje razine krvnoga tlaka.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari